Светът

Италия създава агенция за киберсигурност, за да се справи с руската заплаха

  11.06.2021 18:15  
Италия създава агенция за киберсигурност, за да се справи с руската заплаха

Италия ще създаде правителствена агенция за киберсигурност, за да се бори с кибератаките и за да може да се справи с руската заплаха, предаде Франс прес, цитирана от БТА.

Решението за създаването на тази агенция, която ще бъде на пряко подчинение на премиера и първоначално ще разполага с 300 служители, бе взето вчера вечерта от италианското правителство.

Необходимостта от засилване на киберсигурността на европейско и национално ниво, особено в контекста на руската заплаха, бе подчертана от италианския премиер Марио Драги на срещата на европейските лидери на 25 май в Брюксел.

"Трябва да станем по-силни, особено в сферата на киберсигурността, всички ние, на национално и на европейско ниво защото степента на руските намеси под формата на шпионаж и манипулация на интернет пространството става наистина тревожна", каза тогава Драги.

Създаването на Националната агенция за киберсигурност, бе решено в деня, в който Марио Драги проведе телефонен разговор с генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг преди срещата на върха на НАТО, която ще се състои в понеделник в Брюксел. По време на разговора си Драги и Столтенберг обсъдиха сътрудничеството между НАТО и ЕС.

Основните задачи на агенцията ще са "да защитава националните интереси и устойчивостта на службите и на основните държавни функции от заплахите в киберпространството", "да укрепва сигурността на информационните и комуникационните системи" и "да разработва индустриални, технологични и научни компетенции".

Решението за създаване на новата служба бе взето в контекста на предприетата от премиера Драги реформа на италианските разузнавателни служби.