Новини

ГЕРБ внесоха жалба в КС за наложения мораториум

  26.04.2021 12:40  
ГЕРБ внесоха жалба в КС за наложения мораториум

От ГЕРБ внесоха жалба в Конституционния съд за наложения от Народното събрание мораториум върху определени действия на държавните органи.

В четвъртък след спорове и скандали парламентът наложи мораториум върху част от действията на кабинета „Борисов” 3 за периода на оставка. Забраната включва възлагане на концесии, даване на разрешения за проучвания за подземни богатства, поемане на дългове, промени в ръководствата на дружества и болници и назначения в държавната администрация.

"Внесохме искане за тълкувателно решение по отношение на мораторума. Има текст от решението по отношение на лечебните заведения. Трудно е болниците да се справят в пандемията - те трябва да разполагат с движимото си имущество. В мораториума има забрана да не разполагат с движимото и недвижимото си имущество. Нашето искане е насочено срещу решение, което грубо нарушава Конституцията на България. Отнемат се правомощия на други власти. Считаме, че дори може да се стигне до правен прецедент, ако се приеме решението на ИТН за промени в Изборния кодекс", заяви председателят на ПГ на ГЕРБ Десислава Атанасова.

"Доколкото знам, карантината на Трифонов изтече, беше хубаво лично да носи отговорност и той да каже, че ще върне мандата. Поздравления за спортните успехи, но кой предложи Антоанета Стефанова за премиер? Очаквахме, че ще се поеме отговорност от ИТН. Всички аргументи, че не срещат подкрепа и че не стигат гласовете са загубена логика - всички партии в НС демонстрираха подкрепа към партията на Слави. Това е бягане от отговорност. Това означава ли нови избори? Нередно е да връщат мандата, безотговорно е", коментира тя последния пост на Слави Трифонов.

"Започва голямата отговорност към президента Румен Радев, който да определи чии ще е третият мандат. Ние предложихме хора с визии, които могат още на следващия ден да започнат работа, друг не предложи подобно нещо", каза депутатът от ГЕРБ.

"Който променя правилата преди вот, трябва да знае, че това се връща като бумеранг на изборните резултати", каза председателят на ПГ на ГЕРБ.