Новини Спорт

Родителски колектив СКХГ Локомотив: Няма кой да защити интересите на 130 спортуващи деца

  16.04.2021 15:03  
Родителски колектив СКХГ Локомотив: Няма кой да защити интересите на 130 спортуващи деца

Отворено писмо от Родителски колектив СКХГ “Локомотив”

В качеството си на разтревожени родители на възпитаниците на Спортен клуб по художествена гимнастика – “Локомотив” София, искаме да информираме обществото за възникнал проблем, който застрашава спортната дейност на клуба.

От ръководството разбрахме, че има непреодолими административни пречки нашите деца да спортуват в залата на територията на Централна ЖП гара, стопанисвана от държавата в лицето на ДП“НКЖИ“. Това поставя пред истинско изпитание спортното бъдеще на децата ни, ще доведе до прекратяване на тренировките и ще разбие мечтите и съдбите им. В тази зала тренират деца на възраст от 3 г. до 18 г. от кварталите Надежда, Свобода, Толстой, Обеля, Люлин, Възраждане и др. северни и централни квартали, както и такива, които пътуват с влак от Своге и Владо Тричков, специално, за да тренират в този клуб. Във време на пандемична обстановка, което е трудно за всички, но най-вече за децата, поставени в изолация, липсата на тренировки би се отразила негативно на психическото им състояние. Нашите деца са избрали да влагат енергията си в залата и да се борят на терена за разлика от много техни връстници, които гледаме всяка вечер по новините. Залата е мястото, където те са в безопасност и ще докажат на Вас и на нас, че изборът ни като родители е правилен, защото утре цяла България може да се гордее с успехите им, ако днес не им се пречи да тренират и да се развиват. Като родители бихме искали децата ни да следват добрите примери в спорта за здравословно, физическо и емоционално израстване.

Всички ние вярваме и заставаме зад клуба в лицето на едно младо, амбициозно момиче, Световна шампионка, която е избрала да остане и да се развива в България и да тренира децата ни. Въпреки неимоверните усилия за осъществяване на връзка и търсене на съдействие от различни Министерства, медии и Управителния съвет на ДП “НКЖИ” стопанисващо залата за постигане на договореност, до момента няма решение и добра воля за такова. Изглежда, че държавните институции са абдикирали и няма кой да защити интересите на 130 спортуващи деца.

Искаме да напомним на сегашното ръководство на “НКЖИ”, че в чл.4 от ЗАКОНА ЗА ФИЗИЧЕСКОТО ВЪЗПИТАНИЕ И СПОРТА се посочва че: Държавата насърчава развитието на физическото възпитание и спорта.

Като родители заставаме зад децата си и СКХГ “Локомотив” и ще продължим да се борим за бъдещето им с всички сили и средства.

Моля, цялата спортна общественост, всички родители и фенове на спорта, които милеят за бъдещето на своите деца да припознаят нашата кауза като своя и да ни подкрепят.

С уважение!

Родителският колектив на СКХГ“Локомотив“, състоящ се от родителите на 130 спортуващи деца