От мрежата

Радан Кънев: Предупредих ЕНП да не ни карат да правим правителство и коалиции с ГЕРБ, те са символ на корумпираност

  15.04.2021 11:18  
Радан Кънев: Предупредих ЕНП да не ни карат да правим правителство и коалиции с ГЕРБ, те са символ на корумпираност

Обърнах се към колегите от ЕНП с анализ, за  това което се случи на изборите в България. ГЕРБ се превърна в синоним на корумпираност и затова от ЕНП да не ни занимават с евентуални коалиции между „Демократична България” и ГЕРБ. Няма да бъдем част от подобно мнозинство в бъдеще, това е заявено многократно, след като сме допускали грешки в миналото. Това обяви по bТВ евродепутатът Радан Кънев.

Той обяви, че ДБ не е наред да съставя правителство и няма нужда да се врачува. 

Ако лидерите на ДБ получат мандата те да решат как ще бъде реализиран, но ще си позволя да ги посъветвам -  първата им грижа да бъде здравеопазването, смъртността заема застрашителни размери в България, а след това да се концентрират върху икономиката и съдебната реформа, добави Кънев.

Той бе категоричен, че на 30 април изтича срокът правителството да внесе Плана за възстановяване и развитие в ЕК. Ако това не се случи в рамките на тази година, няма да получим никакви средства. Кънев посочи, че вицепремиерът Томислав Дончев търси оправдания да се внесе този план и  правилно се срамува от работата си. Действията на правителството в тази област са бягство от отговорност. Планът може след това да бъде променян от новото правителство, но трябва да се подаде до 30 април, предупреди Кънев.

Той потвърди, че България очаква 60 милиарда евро от ЕС, но те задължително трябва да бъдат обвързани с върховенството на закона. Заплашени сме да не получим тези пари, ако корупцията продължава да е водеща в държавата, заяви евродепутатът.