Бизнес

Боинг препоръча на свои клиенти да решат потенциален електрически проблем с някои самолети 737

  09.04.2021 16:49  
Боинг препоръча на свои клиенти да решат потенциален електрически проблем с някои самолети 737

American Airlines Inc. заяви в петък, че временно е спряла от полет 17 от наскоро закупените от авиопревозвача самолети Boeing 737 MAX, след като Boeing Company препоръча на 16 своите клиенти да "адресират потенциален електрически проблем" за някои от тези самолети, преди да извършат с тях нови полети.

По-рано през деня от "Боинг" препоръчаха "да се даде възможност за проверка, че съществува достатъчна заземена пътека за даден компонент на електрическата система на някои самолети от модела 737 MAX", се казва в изявление на производителя на самолети.

Boeing отбеляза, че е в тясно сътрудничество с Федералната авиационна администрация на САЩ (FAA) по въпроса и че е информирала клиентите за конкретни номера на самолетите. Американският самолетостроител добави, че "ще даде насоки за подходящи коригиращи действия".

American Airlines възобнови полетите си със самолетите 737 MAX още през декември, след като всички самолети от този модел бяха принудително заземени по целия свят повече от година след две самолетни катастрофи в Индонезия и Етиопия, довели до смъртта на всичките 346 души на борда.

Междувременно още един превозвач - Southwest Airlines Co. заяви, че е свалила от графика за полети свои 30 самолета 737 MAX 8, които са били засегнати от отправеното от "Боинг" предупреждение. Авиокомпанията заяви, че ще направи преглед и ще замени всички полети, предварително планирани с тези самолети.