Светът

Лондон увери Киев в подкрепата си

  06.04.2021 11:00  
Лондон увери Киев в подкрепата си

Британският премиер Борис Джонсън е провел телефонен разговор с украинския президент Володимир Зеленски, в който е заявил, че Великобритания е „много загрижена“ за руската активност в Крим и по границата с Украйна.

Борис Джонсън е потвърдил безусловната подкрепа на Лондон за суверенитета и териториалната цялост на Украйна, съобщиха от канцеларията на премиера. В съобщението се казва още, че Джонсън е изразил солидарност с украинското правителство „пред дестабилизиращата руска дейност“ и е похвалил подхода на Украйна към ситуацията, заключавайки че Великобритания ще работи, за да гарантира, че няма да има по-нататъшна ескалация.

Зеленски е благодарил на Джонсън  в социалната мрежа Туитър за изразената подкрепа, като е изтъкнал, че Украйна не се чувства изоставена и се радва на подкрепата на страните от Г-7.  Приоритет на Украйна е да стане член на НАТО, е допълнил украинският президент.

Миналата седмица подобни послания на солидарност към Киев отправиха САЩ и ЕС, като обвиниха Москва за струпването на  хилядна войска по северната и източната граница на Украйна, както и на полуостров Крим, анексиран през 2014 година.

Междувременно Украйна отрече съобщенията, че нейните сили са убили 5-годишно дете при нападение срещу проруски сепаратисти в Източна Украйна, по повод на което от Русия заявиха, че ще предприемат разследване.

Реакция от Вашингтон

Съединените предупредиха, че имат готовност да се намесят, като също поискаха от Русия да обясни струпването на руски войски по украинската граница.

Всеки опит на Москва да сплаши Украйна е повод за безпокойство за Съединените щати, коментира говорителят на Държавния департамент Нед Прайс. Той обаче, не се ангажира да отговори на въпроса дали страната му смята, че Русия се готви да нахлуе в Украйна.


Анкета

За кого ще гласувате на 11 юли?


Резултати