Новини

При 98,93% въведени протоколи: 6 партии влизат в НС

  06.04.2021 10:44  
При 98,93% въведени протоколи: 6 партии влизат в НС

В 45-ото Народно събрание влизат шест партии. Това сочат междинните прогнозни данни от обработените до момента от фирмата "Информационно обслужване" секционни протоколи след вота в неделя на база 98,93% обработени протоколи в Районните избирателни комисии към 01.00 часа.

  • ГЕРБ/СДС - 26,14%
  • "Има такъв народ" - 17,73%
  • БСП за България – 15,02%
  • ДПС - 10,34%
  • Демократична България - 9,52%
  • "Изправи се! Мутри вън!" - 4,74%

Под чертата от 4% остава ВМРО с резултат от 3,65%.

БНО, с която на вота се яви Васил Божков – 2,96%.

Партия "Възраждане" е с 2,47% , Воля - НФСБ - 2,38%, "Републиканци за България" - 1,27%", Движение на непартийните кандидати - 0,53%, "Атака" - 0,49%. Партия АБВ - 0,47%

47 449 души са заявили, че не подкрепят никого.

От вота в чужбина най-много гласове печелят "Има такъв народ" (30,75%) и ДБ (17,56%), следвани от ДПС (13,17%). ГЕРБ и БСП получават съответно 8,7 и 7 процента.

На предишните парламентарни избори лидер във вота в странство беше ГЕРБ с 24,6 на сто, следвана от ДОСТ, БСП и ДПС.
Данните от протоколите на 35-те секции в Турция в неделя показват, че там са гласували близо 26 000 души - с около 5000 по-малко от изборите през 2017 година.

По данни на ЦИК всички районни комисии вече са приключили с обработката на секционните протоколи. Данните са междинни и предстои да се потвърдят повторно.

Районните избирателни комисии трябва да изготвят протокола от гласуването, да го сканират и да го изпратят в ЦИК, както и да го качат на интернет страниците си.

Срокът за предаване на изборните книжа отново в ЦИК е 48 часа. Но след приемането на последния секционен протокол. Това означава, че не само днес, но и утре РИК ще предават книжата си – а именно първите екземпляри от протоколите на секционните комисии, включително и на подвижните, флашките от машините, картите към тях и други протоколи.

Това е необходимо, за да може данните да се въведат повторно в изчислителния център на ЦИК и ако се открие несъответствие спрямо данните от първата обработка на протоколите, да се установи има ли грешка, каква е тя и да бъде отстранена. След което не по-късно от 4 дни след края на изборния ден – в четвъртък вечерта, е срокът, в който ЦИК трябва да обяви получените гласове, разпределението на мандатите между партиите и коалициите.

Окончателните резултати се обявяват до 7 дни след края на изборния ден. 

14 от РИК вече са успели да предадат протоколите си в ЦИК, включително трите големи района в София и този във Варна. Очаква се до късните часове на деня това да направят и останалите районни комисии, за да може централната да обяви реалните резултати от вота в неделя, но след като повторно въведе данните от секционните протоколи за проверка.

Говорителят Димитър Димитров коментира за БНР.

"Да имаме възможност да оценим има ли много грешки, няма ли много грешки при двете въвеждания. Идеята е да се сравнят, за да се създаде списък от различните числа, по които се произнася ЦИК с решение и така резултатът става краен".

Кога ЦИК ще успее да разпредели мандатите:

"Срокът ще бъде спазен, въпреки че има много съмнения, че ще стане бавно но останалото е техническа работа. Тя ще бъде приключена съвсем в срок".

Очаква се броят на недействителните гласове на тези парламентарни избори да е по-нисък:

"Машините не позволяват да има недействителен вот. Това е техническо зло".

Избирателната активност:

"Тя вече се е появила и е такава, каквато е обявена - 47-48 процента, и е тази, която е отчетена".

Този път на сайта на ЦИК могат да се видят и сканирани данни от всяка машина за гласуване.


Анкета

За кого ще гласувате на 11 юли?


Резултати