Новини

Строител на Хемус бетонира гора край Търговище

  30.03.2021 10:14  
Строител на Хемус бетонира гора край Търговище

След разораното дъно на река Вит, строителите на магистрала "Хемус" бетонираха борова гора край Търговище. За това съобщи читател на Mediapool и изпрати снимки.

Това се е случила в участъка между пътен възел "Буховци" и пътен възел "Белокопитово" - на 314-ти километър от строящата се магистрала, която трябва да свърже София с Варна.

"Явно като остане бетон - той се изхвърля в гората. Това е не само на това място, а на още няколко места . Виждате как са унищожени дървета по най-дивашкия начин. Моля ви, вземете мерки и спасете дърветата, защото има още да се строи, което явно означава още бетонирани и умъртвени дървета. Не знам коя компания строи, за да пратя и там тези ужасяващи за българската екология кадри. Помогнете!", пише читателят на редакционната поща на Mediapool.

Участъкът от 16 км между п.в. "Белокопитово" и п.в. "Буховци" се строи от обединението ДЗЗД "Хемус 16320" от август 2018 г. В него влизат фирмите "Инфра експерт", търговишката "Пътинженерингстрой-Т", "Автомагистрали - Черно море" и Трансконсулт-22".

От агенция "Пътна инфраструктура" (АПИ) са наредили на изпълнителя да отстрани отпадъците покрай трасето на магистралата в кратки срокове. Разчистването на бетона от дърветата ще започне още във вторник – 30 март, обещават от АПИ.

Бетонът ще бъде разбит и рециклиран, а щетите по околната среда ще бъдат възстановени за сметка на изпълнителя, е посочено в отговора на АПИ.

От Агенцията по горите пък съобщиха, че фирмата, която е замърсила горската територия, още в понеделник е започнала да почиства отпадъците, след като ведомството се сезирало от медийните публикации и извършило проверка на място. На ръководителя на обекта е бил съставен акт за извършеното нарушение, допълва се в съобщението, но не се посочва каква е санкцията.

Това е поредната екокатстрофа при ударното строителство на "Хемус" без да се спазват правилата. В края на 2019 г. строителите на магистрала "Хемус", но на друг участък, който официално се изгражда от държавната компания "Автомагистрали", разораха дъното на река Вит, нанасяйки непоправими щети върху природата, алармираха тогава природозащитници. От риболовен клуб "Балканка" дори показаха как в основата на бъдещата магистрала се сипва добит пясък от река Вит придружен с коренища и дори гумени галоши. Санкцията отнесе "Хидрострой", като властта отказа да съобщи с колко е глобила доставчика на техника и услуги, както официално се казва строителят по схемата "Автомагистрали".

Строителството на участъкът между пътните възли "Буховци" и "Белокопитово" на магистрала "Хемус" закъснява с повече от година заради продължили отчуждителни процедури и археологически разкопки. По договор отсечката  трябваше да бъде въведена в експлоатация през пролетта на 2020 г. Първоначално пускането й беше отложено за края на миналата година, но тогава бе съобщено, че отново се отлага за първото шестмесечие на 2021 г. От АПИ не се ангажират дали този срок ще бъде спазен или ще има ново удължаване. В отговора е посочено, че "строителите работят максимално мобилизирано, за да може обектът да завърши, колкото се може по-скоро през 2021 г."

Договорът с обединението "Хемус 16320" за строителството на 16.3 км е за 143.7 млн. лв. с ДДС. Той беше подписан на 29 септември 2017 г., като срокът за изпълнение на обекта е 910 календарни дни (около 30 месеца). 

Премиерът Бойко Борисов редовно инспектира напредъка по изграждането на магистралата. За последно посети участъка преди около десетина дни, след като направи визита на новия завод на братята Георги и Кирил Домусчиеви в Разград, където обяви, че ще се произвеждат ваксини срещу коронавируса. 

/mediapool.bg