Коментари

Борисов от Виена: Нито една от компаниите не изпълнява договорите си

  16.03.2021 16:18  
Борисов от Виена: Нито една от компаниите не изпълнява договорите си

Винаги сме вярвали на европейската солидарност и в решенията на Европейския съвет. На ЕС на 21 май сме гласували за пропорционално на глава от населението да бъдат разпределяни ваксините. И темата е приключена за нас. Това заяви на пресконференция във Виена премиерът Бойко Борисов.

Заедно с лидерите на Австрия, Словения, Чехия, Хърватия и Латвия на работна среща той обсъди позицията за справедлив подход при разпределението на ваксините срещу Covid-19 в Евросъюза.

"След това ни бяха посочени няколко ваксини, които са еднакво добри. Преговорите ги води ЕК. Ние сме закупили, договорили по няколко милиона от всички ваксини.

Нито една от компаниите не изпълнява договорите си. Нещо повече, оказва се, че и нарушават договорите си, нарушавайки пропорционалното разпределение, което като Съвет сме решили", добави той.

"Казват, че имало някакъв комитет, който взимал по-важни решения в ЕС, защото аз не разбирам как може да се променят нещата без ние да сме гласували", възмути се Борисов.

"Комисията ни е казала да се въздържаме от руски и китайски ваксини и ние сме поръчали от тези, които са ни казали. Нашият призив от днес е несправедливостта да бъде променена. Иначе действително ще излезе, че месец май едни държави ще натрупат колективен имунитет, други няма да го натрупат. И ще ни накарат да търсим ваксини от трети страни.

"Аз вярвам на съвета и комисията и новите 10 плюс 4 милиона ваксини ще бъдат дадени на тези, които сме по-назад. На 4 април у нас има избори и на нас са ни особено важни ваксините. Благодаря, Себастиян за възможността да бъда тук", каза още той.

Австрийският канцлер Себастиан Курц се обяви за корекции на механизма за разпределението на ваксините. По думите му в по-голямата част в страните в ЕС на 100 души население са ваксинирани 10-15 души. "Има страни, които са много напред, а други много назад и това е един проблем, който трябва да бъде решен", категоричен бе Курц.