Коментари

Седмичен коментар: Заглавия и цитати от медиите

  15.03.2021 19:17  
Седмичен коментар: Заглавия и цитати от медиите

8 – 14 март

РУМЕН РАДЕВ ОСТАВА ЕДИНСТВЕНИЯТ С ПОЛОЖИТЕЛЕН ЛИЧЕН РЕЙТИНГ  

Първан Симеонов, Галъп Интернешънъл: Изследване, финансирано от агенцията, показва следните резултати – доверие за Радев 57 на сто, недоверие – 33 на сто.Така рейтингът му е плюс 24 процента, което означава по-високо доверие, отколкото недоверие. Идентично се движи и институционалният рейтинг  на президентството.

Премиерът Борисов и председателят на парламента Цвета Караянчева са на по-долни стъпала в подреждането по доверие. Премиерът се ползва с 23 на сто доверие и 64 на сто – недоверие.

ПРЕЗИДЕНТЪТ АТАКУВА ПОЛОЖЕНИЕТО НА  БЮРОТО ПО ЗАЩИТА НА ГЛАВНИЯ ПРОКУРОР

През последните години Бюрото нашумя с участието  в редица прокурорски акции и арести. Включително и с нахлуването си в президентството. Дейността му  може да засегне по този начин значими ценности като човешкия живот, здраве, свобода, личен живот. Главният прокурор не бива да ръководи едновременно Бюрото и да упражнява надзор за законност над неговите действия. Това означава той да надзирава  законносттта в собствените си действия.

ЕВРОДЕПУТАТИ ПОДКРЕПЯТ РАДЕВ

Българските евродепутати от Прогресивния алианс на социалистите- демократи са приели становище, с което оценяват положително мандата на президента Радев. Това написа в социалните мрежи Елена Йончева, евродепутат от групата. Подчертава се, че подкрепата е необходима стъпка за консолидация на политическата алтернатива, за мобилизация на левите избиратели и на всички демократи около ясни принципи в навечерието на парламентарните избори. Подписали становището са Петър Витанов, Иво Христов, Сергей Станишев и Цветалина Панкова. 

ЛЮБЧО ГЕОРГИЕВСКИ ПИТА СТЕВО ПЕНДАРОВСКИ

Културният център „Иван Михайлов“ в Битоля пита в открито писмо, подписано от председателя на дружеството Любчо Георгиевски,  кога властите в Скопие ще отворят архивите на УДБА /сръбската Държавна сигурност/. В писмото до президента Пендаровски се казва „Искаме да видим кои са палачите на нашия народ в Македония. Властите се хвалят с доклад на една неправителствена организация, уверявайки света, че нашата таковина била станала демокрация.“

Георгиевски пита защо 110 хиляди македонци, обявили се лично и свободно за българи, не се споменават в Конституцията. Министърът на външните работи на Северна Македония Буяр Османи направи това предложение, но то бе отхвърлено от вас. „Ние, македонските българи дадохме на Македония възрожденците. Дадохме й Екзархията. Дадохме й великаните на македонските българи от Илинден. Дадохме й Дамян Груев, Гоце Делчев, Христо Татарчев, Тодор Александров, Ванчо Михайлов. Ние не сме малцинство и няма да бъдем малцинство. Кога, г-н президент, ще поискате да бъдат отворени югославските окупационни документи, свързани с репресиите и изтезанията срещу македонските българи от кървавата Коледа през 1945 година? След това искаме да видим кои са били палачите на нашия народ в Македония.“

ОБЕДИНЕНИЕ МЕЖДУ КОСОВО И АЛБАНИЯ НЕ Е ДОБРА ИДЕЯ

Зоран Заев, премиер на Северна Македония: Бъдещето на двете страни е в ЕС. Македония насърчава всички възможности за сътрудничество между сърби, албанци и македонци

ПО ПОВОД НА  КОРОНА ВИРУСА

Джо Байдън, президент на САЩ: Ваксинациите рязко ще се увеличат до 2 милиони на ден. 100 милиона ваксини трябва да бъдат направени до стотния ден от встъпването в длъжност на президента.

Изминалата година, според Байдън, била година на колективно страдание и колективна саможертва, изпълнена със загуба на живот и на поминък. Според „Ню Йорк таймс“ Байдън се опитва да вдъхне усещането, че е настъпил повратен момент. Поставената цел за завръщане към нормалност за националния празник 4 юли, е натоварена с голяма символика за американска победа.  

Себастиян Курц, канцлер на Австрия: ЕС позволява воденето на задкулисно пазарене за разпределение на ваксините между държавите. Това становище е подкрепено от България, Чехия, Литва.

Бойко Борисов: Докато не дойде писмено от Европейската агенция по лекарствата, с точна и ясно потвърдена диагноза, може или не може да се поставя ваксината на Астра Зенека, дотогава я спираме.

Ние винаги сме били дисциплинирани членове на ЕС и спазваме правилата. Ако руската ваксина бъде одобрена, ние ще вземем и от нея и ще я предоставим на тези, които желаят да се имунизират с нея.

Компанията Астра Зенека публикува официално изявление, че данните за безопасността на повече от 10 милиона ваксини не показват доказателства за повишен  риск от образуване на квърни съсиреци.

Сашо Диков, журналист: Как в Румъния ваксинираните вече са 2 милиона? Ние пак сме последни.  Борисов  каза еднолично, че се спира ваксинирането с Астра Зенека. Какъв е той? Нали трябва да се слушат докторите?

Проф. Костадин Ангелов: Говореното по темата обезсърчава хората и намалява желанието им да се ваксинират.

„Имате пълна свобода да предложите всички мерки, които считате за необходими, без да се колебаете. Можете да затваряте ресторанти, молове, училища, фитнеси, спорт. Всички, което е необходимо. Аз съм зад вас. Ще се справим“. /здравният министър пред директорите на РЗИ в страната/   

НА ПРОШКА БРЮКСЕЛ ПРИЗНА ГРЕШКИТЕ СИ

Заместник председателят на Еврокомисията Франс Тимерманс призна, че ЕС е допуснал грешки при разработване на стратегията за ваксинация срещу корона вирус за страните членки. В интервю за вестник „Тагес шпигел“ Тимерманс смята, че първото, което тябва да се направи, е да се гарантира, че цяла Европа ще получи ваксини. Очевидно разпределението им може да се оцени като несправедливо в някои страни.

УДИВЕН СЪМ ОТ МОСКВА

Това заяви Франсоа Вийон, бивш премиер на Франция, по време на посещението си в Москва, когато видял, че по улиците има толкова много коли и хора. „Като един жив град“.

Посещението на Вийон в Москва е било по покана на Путин като продължение на добрите отношения на двамата през 2007-2012 година.

РАЗНИ

Руските военни получиха предсрочно нови многофункционални изтребители МИГ 350 С.

Списание „Форбс“ съобщава, че след 20 мъчителни години ръководството на американските ВВС е признало, че самолетът Ф 35 е твърде скъп и ненадежден за обслужване. Той все още страда от 871 основни недостатъка.

Говорителят на президента отказа да коментира, дали Путин е ваксиниран срещу Ковид 19.

Износът на България за страни, извън ЕС се срина с повече от 20 на сто през януари.

Михаил Горбачов: Ругаят ме за гласността, но без нея нищо в Русия не би се променило.

Бившият председател на БСП в Пловдив Георги Гергов е купил телевизия „Евроком“.