Анализи

От АстраЗенека са категорични: Ваксината ни е безопасна

  15.03.2021 10:48  
От АстраЗенека са категорични: Ваксината ни е безопасна

Фармацевтичната компания "АстраЗенека" съобщи в неделя, че е извършила проучване на хората, на които е поставена ваксината ѝ срещу COVID-19, което не е показало сведения за увеличен риск от образуване на кръвни съсиреци след употребата ѝ, предаде Ройтерс, съобщи БТА.

Проучването е било извършено по отношение на 17 милиона души, ваксинирани в Европейския съюз и Обединеното кралство. "Внимателно проучване на всички налични данни за безопасност при над 17 милиона души, ваксинирани в Европейския съюз и Обединеното кралство с ваксината на "АстраЗенека" срещу COVID-19, не е показало никакви данни за увеличен риск от белодробна емболия, дълбока венозна тромбоза или тромбоцитопения в никоя от определените възрастови групи, пол, партида или в която и да било конкретна страна", се казва в съобщението на компанията.

Властите в Дания, Норвегия и Исландия спряха употребата на ваксината заради съмнения около случаи на кръвни съсиреци, а Австрия преустанови употребата на определена партида миналата седмица, докато тече разследване на смърт поради смущения в коагулацията. В неделя Ирландия временно спря ваксината на "АстраЗенека" като "предпазна мярка".

Фармацевтичната компания обяви, че се провеждат допълнителни тестове от нея и от европейските здравни власти и никой от повторните тестове не е показал причини за безпокойство. Няма никакви потвърдени проблеми, свързани с която и да било от партидите на ваксината в Европа и останалия свят, заявява компанията. В петък България също спря употребата на ваксината на "АстраЗенека", докато се изяснят причините за смъртен случай след поставянето ѝ.