Новини

Смъртен случай в Пловдив блокира ваксинацията с АстраЗенека

  12.03.2021 16:03  
Смъртен случай в Пловдив блокира ваксинацията с АстраЗенека

Сигнал от РЗИ-Пловдив от 11 март за починала пациентка след приложение на ваксината е сред причините изпълнителният директор на ИАЛ Богдан Кирилов да разпореди временно преустановяване на имунизацията срещу COVID-19 с ваксината на AstraZeneca.

Заповедта е във връзка с получена информация, в периода 8-12 март т. г., за настъпили недопустими нежелани лекарствени реакции при правилна употреба на ваксината и започналата в тази връзка проверка на Европейската агенция по лекарствата /ЕМА/, се казва в съобщението. Цитиран е и сигналът от РЗИ-Пловдив. 

На извънреден брифинг в Пловдив здравният министър Костадин Ангелов обяви, че цитираният случай е на починала жена. Тя е била ваксинирана вчера. Към момента няма доказана връзка между кончината ѝ и ваксината, подчерта Ангелов. Жената се е прибрала вкъщи без оплаквания. Часове по-късно е получила задух. Повикана е Спешна помощ, но тя е починала преди екипът да пристигне. Предполага се, че пациентката е получила остър сърдечен пристъп.

По думите на Ангелов 57-годишната жена е имала множество придружаващи заболявания, била е с наднормено тегло, а през 2005 г. е била оперирана поради запушена артерия, имала е троен байпас. 

Категорично няма образуване на тромби - заяви той по повод цитираните в други европейски държави случаи след приложение на същата ваксина, но засега отново без доказана връзка. Ангелов подчерта, че ваксината не е била от проблемната партида, която беше спряна в Австрия.

За момента официалната причина за смъртта на жената е остра едностранна сърдечна недостатъчност, с тежък белодробен оток на фона на тежка атеросклероза и тежки сърдечни промени, обясни представител на болницата в Пловдив. Той каза още, че артериите на починалата са били напълно запушени и допълни, че за пряка връзка между смъртта и поставената ваксина все още не може да се твърди. Очакват се резултатите от хистологичното изследване, които ще бъдат готови другата седмица. PCR тест е доказал, че жената не е била с коронавирус към момента на ваксинацията. 

По време на извънредния брифинг здравният министър уточни, че на хората, които вече са записани за ваксинация в е-регистъра служебно ще бъде насрочена друга дата. Той обясни, че това ще бъде изяснено след разговор с "Информационно обслужване", които поддържат системата. 

Здравният министър каза още, че днес в страната е пристигнала доставка от 80 000 дози от ваксината на АстраЗенека, които са прибрани на склад. Ваксинацията с нея ще продължи, когато Комитетът към Европейската агенция по лекарствата даде официално становищече ваксината е безопасна.

Министърът призова хората, които вече са се ваксинирали с Оксфордската ваксина, да не се притесняват, защото няма доказана причинно-следствена връзка между тежките странични реакции в Австрия и у нас и имунизацията.

По думите му днешното решение за временно спиране на ваксинациите с АстраЗенека е с цел превенция.

Ваксинацията продължава по фазите от ваксинационния план с наличните ваксини на Пфайзер/Бионтех и Модерна но количествата са ограничени, каза Ангелов и допълни, че масовата имунизация ще бъде възстановена, когато има достатъчно ваксини. 

По-рано днес правителственият пресцентър съобщи, че по нареждане на премиера ваксинирането с препарата на АстраЗенека временно спира. Ваксинационните центрове спряха прилагането на ваксината.

Ваксините ще останат блокирани до установяване на обстоятелствата и получаване на препоръки от Комитета за лекарствена безопасност към ЕМА.

В срок до 24 часа AstraZeneca - България и „БулБио - НЦЗПБ" чрез регионалните здравни инспекции в страната трябва да разпоредят на всички лица, на които са доставени количества от ваксината, да преустановят употребата ѝ.