Светът

Британско проучване - Ваксината на Пфайзер намалява предаването на вируса още след първата доза

  26.02.2021 15:58  
Британско проучване - Ваксината на Пфайзер намалява предаването на вируса още след първата доза

Ройтерс съобщава, че единична доза от ваксината на Pfizer и BioNtech намалява броя на асимптоматичните инфекции и може значително да намали риска от предаване на вируса, показват резултати от британско проучване публикувано днес.

Учените са анализирали резултатите от хиляди тестове за COVID-19, провеждани всяка седмица като част от здравни прегледи на болничен персонал в Кеймбридж, източна Англия.

„Нашите изследвания показват драстично намаляване на процента на положителните скринингови тестове сред асимптоматичните здравни работници след еднократна доза от ваксината на Pfizer-BioNTech“, съобщава Ник Джоунс, специалист по инфекциозни болести в университетската болница в Кеймбридж, който ръководи проучването.

Това предполага четирикратно намаляване на риска от асимптоматична инфекция с COVID-19 сред здравните работници, които са били ваксинирани за повече от 12 дни, и 75% защита.

„Това е страхотна новина - ваксината Pfizer не само осигурява защита срещу разболяване от SARS-CoV-2, но също така помага да се предотврати инфекция, намалявайки възможността вирусът да бъде предаден на други хора“, казват още учените от Кеймбридж. „Но трябва да помним, че ваксината не осигурява пълна защита за всички“, добавят те.