Новини

Отказаха да ваксинират семейство без осигуровки в Св.Панталеймон-Плевен

  26.02.2021 14:55  
Отказаха да ваксинират семейство без осигуровки в Св.Панталеймон-Плевен

Отказаха да ваксинират семейство без осигуровки в "Св. Панталеймон"-Плевен. Това твърдят млади хора, които се свързаха с NOVA.

Лекар от кабинета за имунизация в частната болница върнал мъжа, който наскоро се е прибрал от чужбина. От болницата отказали да ваксинират и партньорката му. 

„Обадих се в болница „Св. Панталеймон” и попитах дали бих могъл да се ваксинирам. Отговориха ми, че е възможно и ми насрочиха час за вчера. Когато дойдох, ми дадоха да подпиша информираното съгласие. Лекарят ме попита за здравната книжка. Когато казах, че съм с прекъснати права, ми бе отговорено, че няма да мога да бъда ваксиниран”, обяснява потърпевшият Пламен Симеонов.

Той остава изненадан, защото е запознат с разпоредбите на здравното министерство, според които всеки български гражданин може да бъде ваксиниран без значение от осигурителния му статус.

Ситуацията се повтаря и с приятелката на Пламен. На нея също й е отказана ваксина заради прекъснатите й здравни права.

„Такива са инструкциите. На сайта на РЗИ има обявено такова разпореждане. Информацията е такава и аз работя по нея”, обяснява директорът на болницата д-р Йордан Георгиев. Той добавя, че не е знаел за разпореждането на здравното министерство.