Реакция

БСП настоява правителството да започне преговори с Русия за Спутник V

  26.02.2021 12:37  
БСП настоява правителството да започне преговори с Русия за Спутник V

БСП внесе решение в парламента, в което се настоява Народното събрание да възложи на Министерски съвет да започне двустранни разговори за доставка на руската ваксина „Спутник V“.

Според лидера на социалистите Корнелия Нинова в страната има много желаещи да се ваксинират, но е налице недостиг на ваксини:

„Извиха се опашки в София, в големите градове. Какво се оказва обаче впоследствие? Няма ваксини, карате личните лекари да правят списъци, а след това ги връщате, защото не са осигурени ваксини. Вашата некомпетентност и хаотичност ще се отрази дългосрочно не само на здравния статус на населението. Държави, които напреднаха в този процес, ще възстановят по-бързо икономиките си и ножиците между нас и тях ще се отворят драстично“.

Левицата настоя това решение да бъде разгледано още следващата седмица преди предизборното разпускане на парламента.

В противен случай БСП ще поиска извънредно заседание по този въпрос.

От ГЕРБ окачествиха искането на левицата като тежка липса на експертиза и видяха системен саботаж на действията на правителството.

Председателят на парламентарната група на ГЕРБ Даниела Дариткова припомни, че в момента Европейската агенция по лекарствата извършва научни консултации с представител на руския производител, а страната ни спазва стриктно европейското законодателство.

Дариткова отхвърли твърденията, че в страната ни има недостиг на ваксини.