Бизнес

Над 1, 88 милиарда лева за София през 2021-ва

  25.02.2021 17:47  
Над 1, 88 милиарда лева за София през 2021-ва

Столичният общински съвет прие бюджета на София за тази година с 33 гласа "за", 26 "против" и 1 "въздържал се". Дебатите продължиха 4 часа. От БСП и „Демократична България“ не подкрепиха бюджета.

Над 1 милиард и 880 милиона лева е Бюджета на София за 2021 година. Малко над 511 милиона лева е размера на капиталовата програма. От тях 296 милиона лева са осигурени по европейски програми, информира кметът на София Йорданка Фандъкова:

"Този бюджет на София е фокусиран върху краткосрочното постигане на три стратегически за София цели: Изграждане на стратегическата инфраструктура и работа в кварталите, нови детски градини и места за децата от 3 до 6 години до края на мандата, подобряване качеството на въздуха и екологичен градски транспорт".

Бюджетът, който се предлага, е с ниско качество според председателя на групата на общинските съветници от БСП Калоян Паргов:

"Той е срам за общината и ясно през края на тази година ще видим, че този бюджет няма да събере приходната част и надеждите на софиянци ще се изпарят".

Според общинските съветници от "Демократична България", бюджетът на София за 2021 година не е реалистичен. Владислав Панев подчерта:

"Изпълнението на капиталовата програма става все по-трагично от година на година. Стотици милиони отклонения е това".

Като пълен провал определи транспортната политика на общината независимият общински съветник Борис Бонев:

"Язък за милиардите, които се инвестираха в нея. И последствията от този ваш пълен провал са както мръсния въздух, така и квартали, в които всяко пространство, което не е блок, е кална точка или факта, че живеем в столицата с най-разбити и опасни тротоари в Европа".