Новини

Pfizer / BioNTech ще тестват дали трета доза от Covid ваксината неутрализира новите варианти

  25.02.2021 17:45  
Pfizer / BioNTech ще тестват дали трета доза от Covid ваксината неутрализира новите варианти

Компаниите Pfizer Inc. и BioNTech SE обявиха в четвъртък, че ще започнат изпитвания, за да определят дали трета доза от тяхната ваксина срещу Covid-19 неутрализира новите варианти на коронавируса, съобщава телевизия CNBC.

Компаниите заявиха, че ще тестват хора от две възрастови групи, които вече са получили по две дози от тяхната ваксина. Първата група ще включва лица на възраст 18–55 години, а втората група на възраст 65–85 години.

Фирмите добавиха, че не са открили доказателства, че новите варианти на коронавируса са довели до "загуба на защитата, осигурена от нашата ваксина", но добавиха, че ще продължат да изследват и нови версии на тяхната ваксина, ако оригиналната се окаже неефективна срещу други варианти на Covid инфекцията.

Двете компании също така водят преговори с регулаторните органи за тестване на ваксина, модифицирана специално за защита срещу силно заразния нов вариант на коронавруса, открит в Южна Африка, известен като B.1.351, като втора част от същото проучване, съобщава Ройтерс.

Компаниите вярват, че сегашната им двудозова ваксина ще работи срещу южноафриканския вариант, както и срещу този, открит в Обединеното кралство и на други места. Но проучванията ще позволят на производителите на ваксини да бъдат подготвени, ако и когато е необходима по-голяма защита, казаха те.

"Степента на мутации в настоящия вирус е по-висока от очакваната“, заяви в интервю главният научен директор на "Пфайзер" Микаел Долстен. "Има приемлива вероятност да стигнем до редовни повишения на поставяните ваксини. А за мощни ваксини може да се наложи да се прави смяна по отношение на щама на всеки няколко години, но не непременно всяка година", допълни той.

В първия етап от предстоящото проучване на Pfizer на 144 души, които са получили ваксината преди 6 до 12 месеца в първоначалното изпитване за безопасност от "Фаза 1", ще бъде дадена трета доза от 30 микрограма.

Ако приемем, че ще има регулаторно одобрение, ще бъде тествана и преработена ваксина, както като допълнителна доза при хора, които вече са били ваксинирани, така и при хора, които все още не са получили ваксината, каза още Микаел Долстен.

Изпитването няма да се стреми да измери ефикасността на ваксината, както при голямото проучване от "Фаза 3" през миналата година. Вместо това ще се измери отговорът на антителата и ще се проучи дали кръвта от реципиенти може да неутрализира новите варианти на коронавируса, както и безопасността на третата доза.

Според Долстен РНК (mRNA) ваксините, като тази на Pfizer и BioNTech, създават мощен отговор. Но имунният отговор може да отслабне с времето.

Той вярва, че трета доза от тяхната ваксина ще създаде подобен или по-добър отговор от втората доза и може да бъде логичната следваща стъпка за изпреварване на циркулиращите варианти.

"Смятаме, че нашата ваксина е силно активна срещу всички щамове“, каза Микаел Долстен, отбелязвайки, че компаниите "искат да бъдат подготвени за всички възможности и да бъдат управлявани от данни - водени от науката".

Долстен посочи, че новото изпитване вероятно ще се проведе предимно в Съединените щати.

В сряда пък компанията Moderna Inc заяви, че работи с американски правителствени учени за проучване на експериментална допълнителна ваксинационна доза, който е насочен към варианта, открит за първи път в Южна Африка.

Същевременно беше съобщено, че ваксината на компаниите Pfizer и BioNTech е 94 процента ефективна срещу коронавируса, като данните са от първото мащабно изследване в реални условия - на 1 милион и 200 хиляди души в Израел. А данните бяха публикувани в "New England Journal of Medicine".

Изследването е проведено между 20 декември миналата година и 1 февруари, когато агресивният британски щам на вируса е бил силно активен в Израел, посочва Франс прес.

Високият процент ефективност на ваксината се постигна най-рано на седмия ден след втората доза. 57 процента е шансът да се избегне симптоматично боледуване от Covid-19 2 до 3 седмици след първата доза.

Данните от изследването сочат още, че при две дози от ваксината на Pfizer и BioNTech 92 на сто от хората са показали резистентност въобще към зараза с коронавируса. За да бъде сигурно това обаче, учените предупреждават, че са необходими още изследвания.