Анализи

ЕК не е готова да каже да на паспортите за ваксинация

  25.02.2021 12:16  
ЕК не е готова да каже да на паспортите за ваксинация

Европейската комисия е предпазлива към намеренията на държавите-членки на ЕС да издадат едностранно сертификат, който предлага привилегии за пътуване на ваксинираните, казаха източници от ЕС пред EURACTIV. Вместо това Комисията предлага общ подход.

Едностранните паспорти за ваксини “биха създали някои проблеми, тъй като в крайна сметка всички сме в общото Шенгенско пространство“, каза източник от ЕС. “Не можем да получим облекчения за израелски и британски туристи, докато гражданите на Шенгенското пространство са изключени“, добави той.

Към момента пътуването извън Съюза е до голяма степен ограничено.

“Тече политически дебат, но по никакъв начин подобна мярка не бива да предизвиква дискриминация“, добави източникът от ЕС.

Лидерите от блока ще обсъдят в четвъртък предложението на Гърция за издаване на удостоверение за пътуване за тези, които са ваксинирани срещу COVID-19. Подобен сертификат би спестил на пътниците неприятностите при преминаване през тестове за коронавирус или спазване на карантина при пътуване в чужбина.

Досега обаче европейците останаха разделени по въпроса.

Гръцкото предложение се подкрепя главно от държави, чиито икономики са силно зависими от туризма, като Кипър, Испания, Малта, Португалия и Италия. Естония също застана зад идеята.

Сред противниците са Румъния, Германия и Франция, които изразиха несъгласието си поне засега, като заявиха, че Европа не може да въвежда сертификат за пътуване, защото държавите от  ЕС нямат равен достъп до ваксини.

Тези страни също изразиха съмнения дали настоящите ваксини предлагат достатъчна защита спрямо новите варианти на COVID-19.

Нужда от общ подход

За да не пропадне и тази година летният сезон, Атина посочи, че ще наложи мярката едностранно, освен ако не бъде взето решение за целия ЕС.

Дипломатически източници коментираха пред EURACTIV, че технически всяка държава-членка на ЕС може да реши да действа едностранно, тъй като управлението на границите е въпрос от национална компетентност.

Гърция вече се е договорила с Израел, а според съобщения в гръцките медии текат преговори и с Великобритания и Сърбия.

Днес лидерите на ЕС ще се споразумеят да възприемат общ подход по въпроса, казаха дипломатически източници.

“Призоваваме за продължаване на работата по общ подход към сертификата за ваксинация“, се казва в проектозаключенията на срещата на върха.

В опит да отмени ограниченията за пътуване, действащи в момента в цяла Европа, австрийският канцлер Себастиан Курц предложи да се въведе “зелена карта“ за тези, които не представляват риск за здравето.

Според Курц на три категории хора ще бъде даден такъв пропуск: тези, които вече са ваксинирани, тези, които са преболедували, и тези, които са били тествани съвсем наскоро.

Ако ЕС не започне работа по този проект за “зелен пропуск“, Курц обяви, че Австрия ще приложи схемата на национално ниво.

Но други страни са против австрийското предложение. Източник от президентството във Франция заяви пред EURACTIV Франция, че поддържа позицията си на “двойна предпазливост“ по въпроса за защита на личните данни и неравенствата, които подобно решение може да създаде.

Въпреки това Париж посочи, че е отворен към обсъждане и е “уместно да започне техническа работа“ за оценка на този инструмент, въпреки че засега го смята за преждевременно.

Друг въпрос със сертификатите за ваксинация е свързан с видовете ваксини, които ще бъдат признати на ниво ЕС. Някои страни може да са инжектирали хора с ваксини, които не са били одобрени от Европейската агенция по лекарствата.

Например Сърбия широко използва руската и китайската ваксини.

“Това е въпрос, на който лидерите на ЕС трябва да отговорят“, каза източник от ЕС.

Авиокомпаниите настояват ЕС да въведе дигитални ваксинационни паспорти 

Международната асоциация за въздушен транспорт (IATA) призова лидерите на ЕС да въведат ваксинационни паспорти, за да рестартират сектора, който се задъхва от загубите заради пандемията, според изтекъл документ, видян от EURACTIV.

В писмото на асоциацията се призовава за “прилагане на гранични ограничения, основани на доказателства“ в цяла Европа и се настоява страните от ЕС да “постигнат съгласие за решаващата роля на сигурните цифрови решения”.

В писмото се твърди, че неговата карта за пътуване ще осигури на “правителствата и властите – но също така и на пътниците и екипажа – необходимото доверие в здравословното състояние на всеки“.

Цифровата карта за пътуване, предложена от асоциацията, ще съхранява подробности за ваксинационния статус на пътуващите, както и последните резултати от тестове за COVID-19, позволявайки на пътниците бързо да споделят здравна информация със здравните власти преди да влязат на тяхната територия, се казва в писмото.

Международната асоциация за въздушен транспорт, която представлява около 290 авиокомпании от цял ​​свят, казва, че граничните ограничения могат да бъдат облекчени поетапно, като се оценят съответните здравни показатели за всеки регион, като процент на ваксинирано население, нива на заразяване и смъртност.