Коментари

Имунолог: И трите одобрени у нас ваксини са ефективни

  25.02.2021 12:09  
Имунолог: И трите одобрени у нас ваксини са ефективни

"Тъй като вече има три ваксини, които са одобрени в нашата страна, с доказана ефективност и безопасност, хората имат право да избират, а данните за ваксините се обновяват непрекъснато, затова пък хората се объркват и в информацията", коментира пред БНР д-р Цветелина Великова, имунолог и един от авторите на Фейсбук общността "Ваксини”, в която хората задават много въпроси за кампанията за ваксинация и за самите ваксини. 

"Затова аз непрекъснато им отговарям, че и трите ваксини са достатъчно ефективни от медицинска гледна точка да предпазват от тежко протичане на болестта, хоспитализация и фатален изход. Това е важно да се разбере от хората", изтъкна д-р Великова.

"Много е важно да се каже, че и трите ваксини са одобрени от Медицинските дружества у нас за различните заболявания, регистрирани са у нас, специалистите и в Европа казват, че и трите ваксини са подходящи за различните заболявания - подходящи са както РНК-базираните, така и векторните, не може да се разграничи коя от ваксините е по-подходяща за дадено заболяване и не е необходимо.

Трябва да се наблегне на факта, че различните производители са залегнали на различни цели като резултат от ваксинирането. Целта при ваксината на "АстраЗенека" не е била да се постигне асимптоматично заболяване, а целта е била да се избегне тежко протичане на болестта и по тази причина имаме тази по-ниска ефективност, те са провели и проучването на различни континенти", поясни още имунологът.

Тя заяви, че най-ефективна е поставената ваксина.

Д-р Велкова предупреди още, че за щит от ваксинирани у нас все още не може да се говори и трябва да продължим да бъдем предпазливи, още повече, че наближават и празници.