Светът

Напрежение в Букурещ! Румънски полицаи и медици протестираха срещу замразяването на заплатите

  23.02.2021 19:03  
Напрежение в Букурещ! Румънски полицаи и медици протестираха срещу замразяването на заплатите

Румънски полицаи се събраха на протест в центъра на Букурещ днес срещу предвиденото замразяване на заплатите в бюджетния сектор, съобщава сайтът Зиаре.

Те започнаха шествието си от Площада на победата, където се намира сградата на правителството, и се насочиха към парламента.

Същевременно здравни служители от синдикалната федерация "Санитас" също организираха протест пред парламента, настоявайки сенаторите и депутатите да променят проектозакона за бюджета за 2021 г., така че да се осигури за всички "качествено здравеопазване на европейски стандарти", предаде БТА.

Синдикалистите от полицията протестираха и преди седмица на Площада на победата с искане за "размразяване на заплатите и пенсиите".

Управляващата десноцентристка коалиция обяви, че ще замрази заплатите на бюджетните служители през тази година и че първото увеличение на пенсиите ще бъде от началото на 2022 г.

Ръководството на парламента определи днес календара на дебатите и гласуването на проектобюджета за 2021 г., като пленарният вот е планиран за 2 март.