Анализи

Има ли практика мобилните оператори да активират непоискани услуги

  23.02.2021 16:18  
Има ли практика мобилните оператори да активират непоискани услуги

Преди дни в предаването "Хоризонт за вас" слушателят Петър Петров на 73 години подаде сигнал, че мобилен оператор е включил услуга, която не е поискана от него. Според него това е практика, която се прилага към възрастни хора, които нямат навика да четат и отговарят на есемеси. Петров твърди, че подобни съобщения за услуги е получавала и съпругата му, но синовете му, които са от друго поколение, не са безпокоени от оператора с подобни предложения. В предаването се обадиха и други слушатели с подобни оплаквания.

Системно от няколко години този оператор използва един трик - без да е договорено, включва някаква допълнителна платена услуга към вече подписания договор и със съобщение уведомява клиента, който в кратък срок трябва да пусне съобщение STOP, ако не е съгласен. В противен случай автоматично бива добавена платената услуга, посочва Петър Петров.

Описаният случай има характеристиките на непоискана услуга по смисъла на чл. 62 от Закона за защита на потребителите. В Комисията за регулиране на съобщенията са постъпвали сигнали на потребители, съдържащи оплаквания от различни непоискани електронни съобщителни услуги или услуги на информационното общество, които са препращани на Комисията за защита на потребителите по компетентност, отговарят юристите на този регулатор.

Игнат Арсенов, главен директор "Контрол на пазара" в Комисията за защита на потребителите, отговори:

"Има жалби срещу мобилни оператори за активиране на непоискани услуги. Изискваме документи, за да проверим дали са непоискани. При повечето проверки се установява, че са включени в договора и той може да ги спре в последващ момент. Ако услугата не е поискана, клиентът няма причина да я заплаща".

Санкцията за мобилния оператор е от 1000 до 30 000 лева, а при повторно нарушение тя е 50 000 лева. По какъв начин законът защитава потребителите:

"И потребителят има път за защита. Законът казва, че потребителят не е обвързан от договора, без искане от негова страна сключен за предоставяне на тези услуги. Потребителят не е задължен да плаща за тази услуга".

Потребителят е необходимо да пази договора си с оператора и документите за платената сметка.

"Потребителят може да се свърже с оператора за корекция. Ако остане недоволен от отговора на оператора, потребителят може да се свърже с Комисията за защита на потребителите и да се направи проверка".

Дали това са услуги, предоставяни на възрастни хора и кой подава жалби?

"Жалбите се подават от потребители от различни възрасти и от различни населени места. Жалби се подават срещу различни мобилни оператори".

И още един важен съвет към потребителите от Игнат Арсенов:

"Потребителите да четат внимателно договорите".