Коментари

Седмичен коментар: Заглавия и цитати от медиите

  22.02.2021 12:49  
Седмичен коментар: Заглавия и цитати от медиите

08 – 14 февруари  

ПРЕЗИДЕНТЪТ: СЕМЕЙСТВОТО МИ Е ПОДЛОЖЕНО НА АТАКИ

Преди откриването на Националната археологическа изложба в четвъртък, попитан за разследването на джиповете на МВР,  Радев призова журналисти и служби да разследват злоупотребите с европари в периода 2015-2018 година. „Очаквам медиите да бъдат не по-малко активни и по други констатации на ОЛАФ и ЕК, тъй като са обладогодетелствани определени фирми и лица на висши публични длъжности в България, които ощетяват европейския бюджет. Заедно с лихвите, загубите през посочения период възлизат на около 1 лрд.долара.“

Борисов по повод разследването на ОЛАФ: „Все някой му е виновен на това президентство“.

По повод замесването на името на  сина му в обвинения за неразрешено парти   Румен Радев коментира: От началото на моя мандат семейството ми е подложено на непрекъснати атаки. Нямам намерение да коментирам тези режисирани скандали.

БОРИСОВ: ТЕЗИ ЛИ СА ДЕМОКРАТИТЕ?

„Познавам момчето на Радев. Рядко готин, умен, красив, спортист. Оставете го на мира! Не ви ли е срам да правите така с деца! Ние с баща му сигурно сме правили и по-големи глупости. Оставете децата на мира и не ги замесвайте в мръсната предизборна кампания. Има граници, които не трябва да се преминават. Днес за пореден път "пазителите на демокрацията" тормозят най-нагло децата ми, и то в техния дом. Нито те, нито синът на президента заслужават подобен тормоз“.

Синът на президента е давал показания в продължение на половин час пред полицейска инпспекторка в Четвърто РПУ в София. Напуснал сградата заедно с майка си през служебния вход.

ЗА МАГИСТРАЛАТА МЕЖДУ ЧИРПАН И СТАРА ЗАГОРА  

Бойко Борисов: В момента правим нова магистрала с 9 моста, нов асфалт. Не можем да им затворим устата иначе. Да дойдат, да видят какво са направили. Тази магистрала не е правена по времето на ГЕРБ, а  на БСП, когато премиер беше Станишев.

ОТВАРЯТ РЕСТОРАНТИТЕ ОТ 1 МАРТ

Ресторантите и заведенията за хранене отварят врати от 1 март. Това обяви премиерът Борисов по време на поредната си инспекция в страната. „На тази тема повече няма да се говори. Колкото по-бързо отворим това, от което печелим, толкова по-добре. И държавата няма да плаща за нещо, което не функционира.

От 15 февруари пускаме учениците от всички класове в малките населени места.“

МУСТАФА КАРАДАЙЪ: ЗА ДПС ВЛАСТТА НИКОГА НЕ Е БИЛА САМОЦЕЛ

Държавата днес върви без цели и приоритети. Без програма за ускорено развитие. Към настоящия момент г-н Пеевски е номиниран от много места, но не съм водил разговор с него дали ще участва в листите. Г-н Доган ще бъде оценяван от историците след време.

СЕРГЕЙ ЛАВРОВ: ГЕРМАНСКИТЕ ТАЙНИ СЛУЖБИ СА ПОМАГАЛИ НА НАВАЛНИ

За заснемането на филма за двореца в Геленджик Навални посещава сградата на бившето съветстко разузнаване в Дрезден. Заедно с германски колеги той показва  папка, представена като личното досие на Путин. Ясно е, че влизането в тази сграда и достъпът до  архивите  са невъзможни, без сътрудничеството с официалните германски власти. Русия се  обърна към германското външно министерство за разяснения, от което бяхме информирани, че достъпът на Навални до гореспоменатите архивни материали е одобрен от сътветните германски институции. В тях нямало нищо тайно. Коментарите са излишни – коментира Лавров.

Руският външен министър след разговорите с Върховния представител на ЕС за външна политика и сигурност Жозеп Борел: „Ако Брюксел продължи санкциите срещу Москва, Русия е готова да скъса връзките с ЕС“.

ПОВЕЧЕ ОТ 140 ХИЛЯДИ ОТ СЕВЕРНА МАКЕДОНИЯ СА С БЪЛГАРСКО ГРАЖДАНСТВО

Евродепутатът Андрей Ковачев съобщи, че още 25 хиляди кандидати чакат за българско гражданство. Това са почти 10 на сто от жителите на републиката и близо 20 на сто от тези, които не са албанци, турци, роми или сърби. Хилядите български граждани са доказали произхода на своите баби и дядовци и са декларирали националността си.

Проф. Андрей Пантев: Македонците никога повече няма да бъдат българи. Просто трябва да приемем това и да се разделим с тях като приятели.

Опашки пред българското консулство в Битоля от желаещи да подадат документи за придобиване на българско гражданоство. Най-многобройни са кандидатите от Битоля, Прилеп, Кавадарци, Охрид, Кичево и Щип.

 

РАЗНИ

Проф. Радка Аргирова: Епидемията у нас не се ръководи, а само се наблюдава.

Куба произведе близо 150 000 дози своя ваксина.

Проф. Григор Горчев, онколог: Поради забавено лечение по време на пандемията, има ръст на раковите заболявания у нас. На ден правя по 8-9 операции на жени.

Кристиано Роналдо е първият човек на планетата с най-много фенове – 500 милиона последователи в трите платформи на социалните мрежи.