Анализи Коментари

Станимир Хасърджиев: Да се подава повече информация за ваксинирането при хронично-болните пациенти

  19.02.2021 11:51  
Станимир Хасърджиев: Да се подава повече информация за ваксинирането при хронично-болните пациенти

"Имаме десетки обаждания от пациенти с хронични заболявания на горещата телефонна линия за Covid-19 във връзка с ваксинирането", съобщи пред БНР д-р Станимир Хасърджиев, председател на Националната пациентска организация.
"Въпросите са много, защото това са от една страна рискови за болестта Covid-19 пациенти, от друга страна техните заболявания може да не позволяват ваксиниране и хората са изключително предпазливи.
Продължават и сигнали отвсякъде за липса на организация и за повече информация към кого да се обърне човек, ако иска да се ваксинира. Според мен сега процесът доста се нормализира и се надявам към по-добро", каза още в предаването "Хоризонт до обед" д-р Хасърджиев.

Припомняме, че Министерство на здравеопазването даде указания към личните лекари за пациенти с алергии, с ревматологични, със сърдечносъдови заболявания и ваксинирането на тези хора.

"Най-големият проблем в пандемията е недостатъчната информация за всичко, както и дали до края на годината ще се нормализират нещата в държавата.

Сега насоките на МЗ към личните лекари са достатъчно добри и са съобразени с европейската практика и стандарти. Те са достатъчно информативни и за лекарите, и за пациентите. Но е важно те да бъдат широко разпространени, както и непрекъснато актуализирани и коригирани, защото нови данни за пандемията и ваксините излизат непрекъснато", поясни още д-р Хасърджиев.

Той препоръча на пациентите с хронични заболявания да се консултират с лекуващия си лекар по заболяването във връзка с ваксинацията.

"Общата препоръка е те, както и възрастните хора,  да се ваксинират бързо, независимо от вида на ваксината. Само тогава ще се върнем към нормалния начин живот. Ние също ще организираме поредица от беседи сред различните пациентски групи по темата.

Рискови за ваксиниране биха били хора, които в момента на ваксинирането са болни, това са общите препоръки към всички ваксини. Но иначе всички хора е добре да се ваксинират, защото това е отговорност към цялото общество, освен в случаите когато лекуващ лекар или личен лекар изрично не ги е предупредил, че не са подходящи за имунизация" , посочи още д-р Хасърджиев.