Реакция

Миролюба Бенатова: Ще се търси кой се е подписал вместо мними пациенти в болница Лозенец

  18.02.2021 17:01  
Миролюба Бенатова: Ще се търси кой се е подписал вместо мними пациенти в болница Лозенец

"Много хора, които не са лежали в болница, са отчетени от болница "Лозенец" като хоспитализирани по една и съща пътека и почти по едно и също време". Това разказа пред БНР журналистката Миролюба Бенатова, която направи разследването за предаването "Алтернативата" по получен сигнал. По думите ѝ е важно как институциите ще погледнат на случая - дали като техническа грешка, или като престъпление.

Тя обясни, че клиничната пътека е 20.1 за емболия и тромбоза на долните крайници:

"Схемата беше потвърдена в последствие и е следната - хората отиват на допълнителен профилактичен преглед, който им е предложен от работодателя им, по линия на допълнително здравно осигуряване. Те отиват на този рутинен преглед, след което са отчетени от болничното заведение на същата дата пред Здравната каса като хора, които са постъпили по спешност и са били хоспитализирани в рамките на един ден, за които болницата е поискала по 3671 лева за всеки един от тях. Като случаите, за които аз знаех, са над 100".

Журналистката уточни, че преди проверката още болница "Лозенец" е признала, че за 65 души е допусната техническа грешка, без да се уточнява каква, и са надвзети 238667 лева, които болницата връща на добра воля.

"В течение на проверката става ясно, че има други 38 души и още други нарушения, за които болницата е взела близо 140 хил. лева, за които сега има процедура да ги върне, както има процедура да се прекрати договорът със Здравната каса по тази пътека (20.1 за емболия и тромбоза на долните крайници -б.р.).

По думите на Бенатова в деня, в който директорът на Здравната каса назначава проверка - 8 януари, се получава писмо от името на директора на болница "Лозенец", в което обяснява, че е допусната техническа грешка и парите ще бъдат върнати веднага:

"Адвокати обясниха, че по този начин болницата прави изпреварващ ход, вадейки тези 65 случая с техническата грешка от проверката на касата".

Миролюба Бенатова обясни, че е получила отговор на въпросът ѝ по Закона за достъп до обществена информация, че ще се търси кой се е подписал вместо тези мними пациенти на входа и на изхода на болничното заведение:

"Топката е в ръцете на прокуратурата, тя може да се занимае, може и да не се занимае".

Директорът на болница "Лозенец" проф. Любомир Спасов е заявил пред журналистката, че такъв въпрос за лечебното заведение не съществува.

"В неофициални разговори с представители на касата, разбрах, че за декември със 140 са повече отчетените по тази пътека 20.1 в "Лозенец". Това би трябвало да бие на очи. На мен ми се струва, че е странно", разказа още Бенатова и уточни, че е изпратила запитване и до министъра на здравеопазването за резултатите от проверката, но очаква отговор.