Коментари

Ангел Кунчев: Очаквам масовата ваксинация да започне през март или април

  18.01.2021 10:34  
Ангел Кунчев: Очаквам масовата ваксинация да започне през март или април

Получихме само 18,720 ваксини на „Пфайзер“, което е наполовина от обявения график. Идеята е с една реконструкция на тяхното производство, да може да осигуряват за по-кратко време по-големи обеми от ваксината. Това обясни по време на брифинка на националния здравен инспектор Ангел Кунчев.

При наличието на ваксини, ще започнем и поставянето на ваксина във втора фаза. Имаме достатъчно ваксини, за да завършим втората фаза, при пациентите, които вече са получили ваксина в първата фаза и това са хората, които работят в здравната система, посочи д-р Кунчев и отново подчерта, че всеки, който е получил първа ваксина, е предвидена за него и втора ваксина.
 
Запитан кога ще започне масовите ваксинации, експертът обясни, че тогава ще се случи,  когато ваксината я предоставят и на общопрактикуващите лекари.

Трудно е да се каже, но при тези темпове и одобряването и на други ваксини – през март и април мисля, че ще можем да започнем имунизирането на всички желаещи. Рано е да се правят списъци на желаещите да бъдат имунизирани. Той трябва да се прави 2-3 седмици при самата имунизация. Ние разчитаме на това, че джипитата са добре започнати с хората, които са в най-голям риск и е най-добре да започнат от тях масовата ваксинация.