Реакция

Лидерът на ВМРО-ДПМНЕ: Ще искам нов договор с България

  16.12.2020 09:51  
Лидерът на ВМРО-ДПМНЕ: Ще искам нов договор с България

Когато ВМРО-ДПМНЕ дойде на власт, ще иска нов договор с България, ако там не сменят реториката и ако не отстъпят от позициите си, заяви лидерът на опозиционната партия Християн Мицкоски в предаване по ТВ Алсат снощи, съобщават местните медии, цитирани от БТА.

"Ако след определен период от време упорито се продължи с асимилация на този народ, ако не се спазва двустранният договор с България, правителството, водено от мен, ще напусне този договор. Защото този договор не даде просперитет или шанс за просперитет на този народ, независимо от етническите групи в държавата", каза опозиционният лидер.
Министрите Буяр Османи и Никола Димитров правят последен опит за годината да решат проблема. Вицепремиерът Димитров заминава за Брюксел, където ще се състои заседание на равнище посланици на ЕС, свикано по инициатива на Германия, която за последен път за своето председателство на ЕС поставя въпроса за начало на преговорите с Република Северна Македония и Албания с ЕС.
"Предизвикателството, което ни е наложено, е предизвикателство и за ЕС и неговата идентичност", заяви Димитров на панела "Германското председателство на ЕС: неговите отражения вътре и извън ЕС", пише вестник "Нова Македония".
Изпълняващата длъжността президент на Косово Вьоса Османи заяви в предаване на македонската ТВ 21, че от дълго време внимателно следи блокирането на пътя на Република Северна Македония към ЕС и че "с българското вето се нанася голяма щета" на страната. "Мнението ми е, че не би трябвало да имаме такива случаи, където теми от историческо естество блокират по-нататъшния път на една страна към ЕС.
Когато става дума за оценка на реформите, се прави оценка на изпълнението или неизпълнението на тези реформи в определен момент/.../ Но да се каже, че въпросът за идентичността трябва да стане причина на някого да се наложи вето за членство в ЕС въпреки всички реформи, мисля, че е голяма грешка, която е във вреда на гражданите на Македония, които не заслужават такава щета", каза Османи.


Анкета

За кого ще гласувате на парламентарните избори?


Резултати