Коментари

Мадлин Олбрайт иска силна намеса на САЩ в стратегическите Балкани

  10.12.2020 11:26  
Мадлин Олбрайт иска силна намеса на САЩ в стратегическите Балкани

Бившият държавен секретар на САЩ Мадлин Олбрайт заяви пред комитет на Конгреса на САЩ, че корупцията "осакатява" Западните Балкани и призова Вашингтон да отдели повече внимание на стратегически важния регион за противодействие на руското и китайското влияние, съобщава "Радио свободна Европа".

Олбрайт, която е държавен секретар при президента Бил Клинтън от 1997 до 2001 г., каза също, че САЩ трябва да работят в по-тясно сътрудничество с Европа по разрешаването на застоялите политически и икономически проблеми в региона.

"Ние трябва да атакуваме разрастващата се корупция, която осакатява политическите институции и подкопава върховенството на закона в целия регион", каза Олбрайт пред комисията по външни работи на Камарата по време на изслушване, посветено на препоръките за балканската политика за идващата администрация на Байдън.

САЩ се стремят да интегрират Балканите в западни организации като Европейския съюз и НАТО, за да донесат мир и просперитет в регион, пострадал от етнически войни. Нежеланието на Сърбия да признае бившата си провинция Косово като независима държава и заплахите на Република Сръбска да се отцепи от Босна и Херцеговина са двата ключови въпроса, които пречат на тази цел.

Олбрайт заяви, че САЩ са се оттеглили от региона след спирането на етническите войни от 90-те години на миналия век. Съединените щати ръководиха две военни кампании на НАТО на Балканите през това десетилетие, включително бомбардировките на военни цели в днешна Сърбия през 1999 г.

Олбрайт е един от тримата експерти, които говориха по време на изслушването, което обсъди също нарастващото влияние на Русия и Китай в региона, автократичните тенденции на сръбския президент Александър Вучич и необходимостта американското ръководство да реши нерешени проблеми.

"Не сме обърнали необходимото внимание на тази област, смятайки, че направихме всичко, което можахме", коментира тя за руското и китайското влияние.

Даниел Сервър, професор в университета "Джон Хопкинс" и бивш специален пратеник на Държавния департамент в Босна, също призова за по-голямо участие на САЩ в региона в сътрудничество с Европа за решаване на най-критичните въпроси.

Сервър каза, че Европа не е в състояние сама да реши балканските регионални проблеми отчасти, защото някои държави от ЕС отказват да признаят Косово. Европа ръководи усилията за разрешаване на политическия задънена улица между Сърбия и Косово от десетилетие.

"Основната предпоставка за решаване на оставащите балкански проблеми е американското ангажиране към региона в тандем с европейските съюзници", каза Сервър. ЕС "демонстрира, че не може да си свърши работата сам", каза той.

Експертите предупредиха Конгреса да не изтеглят силите на НАТО от Косово, като заявиха, че това ще е знак за липса на ангажираност към региона в момент, когато съперничещите сили стават по-ангажирани.

Януш Бугайски, експерт от Балканите и старши сътрудник във Фондация "Джеймстаун", базиран във Вашингтон мозъчен тръст, каза пред комисията, че САЩ трябва да "обърнат повече внимание" на изграждането на сили за сигурност в Косово. "По този начин Косово ще бъде в НАТО, а не НАТО в Косово," каза той.

Законодателите в Косово през декември 2018 г. приеха законодателство за изграждане на пълноценна армия - ход, който разпали напрежението със Сърбия, но за което ще са необходими години.

Обръщайки се към Босна, експертите предупредиха, че споразумението от Дейтън от 1995 г., което създаде политическо споразумение, основано на споделяне на етническата власт след години на война, вече не е жизнеспособно и служи само за поддържане на корупцията.

Бившият държавен секретар Олбрайт коментира, че е пълна трагедия, че след дълго време, прекарано в разрешаването на въпроса с името с гърците, българите по вътрешни причини отправят искания към Северна Македония и затова въпросът трябва да бъде зададен как България изпълнява задълженията си към ЕС.

На изслушване пред Комисията по външни работи на Камарата, Олбрайт отговори на въпроси на членове на Конгреса относно политиката на САЩ на Балканите.

Запитан от конгресмена Грегъри Микс, демократ от Ню Йорк, как новата администрация на Джо Байдън и Камала Харис трябва да работи с Брюксел и блокадата, която България налага на Северна Македония, тя обясни, че новата администрация трябва да работи по този въпрос.

Олбрайт е от Чехия и е първата жена в историята на САЩ, която служи като държавен секретар

"Мисля, че е пълна трагедия, че България направи това по свои вътрешни причини и трябва да се постави въпросът как те изпълняват задълженията си за членство. Мисля, че това е много важен въпрос, който подкопава всичко, което се опитваме да направим на Балканите, по отношение на икономическото и политическо сътрудничество".


Анкета

За кого ще гласувате на парламентарните избори?


Резултати