Новини

Алкохолът намалява ефекта на ваксината срещу Covid-19

  09.12.2020 16:11  
Алкохолът намалява ефекта на ваксината срещу Covid-19

Пиенето на алкохол през периода на ваксинация срещу коронавирус може драстично да намали ефективността на ваксината, каза наркологът Алексей Казанцев в интервю за в. „Вечерная Москва”, предаде БГНЕС.

Употребата на алкохол по време на ваксинацията увеличава и риска от алергична реакция към ваксината, каза той.

„Това може да доведе до анафилактичен шок и дори до смърт. Имунитетът може да намалее и при минимална консумация на алкохол“, каза Казанцев.

Лекарят също така предупреди за проявата на „извънредна реакция“, която би довела до влошаване на състоянието на ваксинираните.

По-рано вицепремиерът Татяна Голикова заяви, че имунитетът се формира в рамките на 42 дни след прилагането на ваксината и през този период приемът на алкохол трябва да бъде ограничен.

Медицинските власти призоваха руснаците да не пият алкохол две седмици преди ваксинацията.

Според ръководителя на екипа, изработил ваксината „Sputnik V” в Център „Гамалея“, Александър Гинсбург, ваксинираните могат да си позволят чаша шампанско или бяло вино дневно.

Ваксинираните срещу коронавирус да се въздържат от алкохол три дни след всяка инжекция, препоръчаха от центъра „Гамалея“.

Преди това от организацията за защита на потребителите предупредиха, че алкохол не трябва да се пие поне две седмици преди  и 42 дни след имунизацията.