Светът

Европа пред недостиг на Covid-лекарство, изкупено от САЩ

  08.10.2020 10:46  
Европа пред недостиг на Covid-лекарство, изкупено от САЩ

Европейските страни са изправени пред недостиг на Ремдесивир, който се използва за лечение на Covid-19. Това се случва заради ограничените доставки, тъй като големи количества от лекарството, произведено от „Gilead", са продадени на американския пазар.

През юли тази година страните от ЕС и Обединеното кралство, които заедно имат население от около 500 милиона, предоставиха дози Ремдесивир на 30 000 пациенти.

САЩ подписаха сделка с производителя „Gilead“ за продажба на повече от 500 000 дози, по-голямата част от производството на компанията, през миналия месец.

"Има недостиг на Ремдесивир", каза Мартин Янсен, говорител на холандското министерство на здравеопазването, добавяйки, че все пак скоро се очакват нови доставки.

Доказано е, че антивирусното лекарство ускорява възстановяването в най-тежките случаи на Covid-19.

Ремдесивир и кортикостероидът Дексаметазон са единствените лекарства, одобрени в Европа за лечение на коронавирус. И двете лекарства са приемани от американския президент Доналд Тръмп, който се лекува и с експериментален коктейл с антитела.

Броят на хоспитализираните в Европа се увеличава, въпреки че в повечето страни той все още е по-нисък, отколкото през пролетта.

"Поради нарастващия брой пациенти, приети в болници, търсенето на Ремдесивир нараства драстично", каза Янсен.

Полският министър на здравеопазването Адам Ниедзелски заяви, че лекарството не се предлага в някои болници. Последната доставка на Ремдесивир за Полша пристигна миналия петък. 

Информацията е на БГНЕС.