Анализи

Има ли сделка между ГЕРБ и ДПС за контрол над планинските райони

  29.09.2020 15:32  
Има ли сделка между ГЕРБ и ДПС за контрол над планинските райони

Текстът е препубликуван от "Свободна Европа".

 

ГЕРБ и ДПС никога не са имали коалиция на национално равнище. Въпреки това цялото управление на ГЕРБ от 2009 година насам е съпътствано от коментари, че двете партии водят съгласувана политика в някои сфери. Първенец по споменавания е Министерството на земеделието и храните. Представители и на двете партии отричат да имат някакво партньорство. Сега обаче бивши представители на ГЕРБ и ДПС започнаха открито да говорят за "сделката". Цветан Цветанов твърди, че ДПС са давали "списък за уволнения", а Лютви Местан говори за "задкулисен сговор със сараите". Официалните институции отричат.

 

Темата беше отворена от бившия втори в ГЕРБ Цветан Цветанов. Той обвини премиера Бойко Борисов в задкулисни договорки с ДПС.

 

"Хора се уволняваха от министрите в услуга на една или друга политическа сила. ДПС бяха обслужвани с всичките горски в цялата страна. Никой не ги защитаваше освен мен. Премиерът беше разпоредил на Порожанов (министър на земеделието от 2017 до 2019 - б.р.) да се срещне с Мустафа Карадайъ (председател на ДПС - б.р.), имаше списък за уволнения, аз спрях този списък", каза Цветанов в интервю за Нова телевизия в петък.

 

Цветанов не отговори на обаждания на "Свободна Европа", за да уточни как е ставало това. "Ако тези уволнения бяха започнали да се случват, аз щях да направя публичен този разговор. Докато бях в парламента, заедно с колегите, които споделяха тези тревоги, съм се противопоставял на тези безобразия. Аз бях буфер, който понасяше негативите на тези събития", каза Цветанов пред Нова телевизия.

 

Потърсихме правителствената информационна служба за коментар по темата. Оттам не отрекоха изрично наличието на подобни практики, но отговориха с контраобвинение към Цветанов.

 

"Министър-председателят Бойко Борисов не е смесвал дейността си като премиер с партийна работа. Разговорите с парламентарните групи в Народното събрание са били възложени на Цветан Цветанов в качеството му на председател на ПГ на ПП ГЕРБ и на заместник-председател на ПП ГЕРБ", гласи официалният отговор.

 

Попитахме и централата на политическа партия ГЕРБ дали в ръководството е обсъждан подобен проблем и дали са искани услуги от други партии за назначения и уволнения. Не получихме отговори.

 

Сянката на ДПС в земеделието

 

Подозренията за влиянието на ДПС в сектора на земеделието не са нови. Когато бившият земеделски министър Румен Порожанов беше освободен от поста си, бившият вицепремиер и представител на "Обединените патриоти" в коалицията Валери Симеонов каза, че "има основание да се извършат промени и в регионалните дирекции, където все още хора на ДПС продължават да кадруват и деребействат - особено по отношение на стопанисването на държавните гори".

 

По същото време лидерът на опозиционната БСП Корнелия Нинова изказа подозрения, че Порожанов е свързан с депутата от ДПС и бизнесмен Делян Пеевски. Според нея Пеевски е "подал" на правителството Румен Порожанов за министър. "Eдните министри са назначени от Борисов, а другите са му подадени от други хора и той няма контрол върху тях", каза Нинова.

 

Попитана кои са тези хора в случая с Порожанов, тя каза: "Смятам, че има обвързаност с Делян Пеевски".

 

Оставката на Румен Порожанов като земеделски министър беше поискана от премиера Бойко Борисов през май 2019 г.. Напрежението около него се сгъсти по повод скандалите около усвояването на средствата от еврофондове и къщите за гости. Сред получилите на европейски пари за къщи се оказаха и роднини на председателя на ДПС Карадайъ в родното му село Борино.

 

Въпреки разследванията за злоупотреби формален повод за уволнението на Порожанов стана неизпълнение на разпореждане на Борисов да уволни заместник-директора на фонд "Земеделие" Иванка Багдатова-Мизова.

 

Непосредствено след обявяването на оставката на Порожанов, ДПС публикува обръщение на почетния си лидер Ахмед Доган към членовете и симпатизантите, в което той се обръща "към разсърдените и разочарованите: ако има допуснати грешки в близкото минало - Простете!".

 

"Има сделка за ключови назначения"

 

Бившият председател на ДПС Лютви Местан, който беше изключен от партията в края на 2015 г., потвърди пред "Свободна Европа", че между ДПС и ГЕРБ "има сделка за ключови назначения в системата на горското стопанство и образованието. Това е факт". Местан каза, че той не е участвал в подобни договорки.

 

"Въпросът отразява една жестока истина за управлението на Бойко Борисов, което е в задкулисен сговор със сараите на Доган. Борисов изпълнява политически поръчки на ДПС. Включително и по ключови позиции, които имат връзка с контролирането и провеждането на избори", каза Местан. Според него назначенията на горските служители в планинските и полупланинските райони се разпределят между ГЕРБ и ДПС и са основен инструмент за натиск върху избирателите.

 

"От горските зависи кой кога ще получи дърва за огрев, къде ще му се даде участък за сеч и кога. ДПС е част от системата на властта на Борисов."

 

Дърводобивът в България се управлява от шест регионални държавни предприятия, към които има общо над 130 държавни горски стопанства. След всички избори там се извършват масови смени, а преди всички избори някоя партия обвинява друга в натиск над избиратели с помощта на горските.

 

"Властовите функции на горските се преобразуват в пряк натиск върху избирателите. Хората са в пряка зависимост от тях", каза Местан. Той твърди: "Има сделка между сараите и Борисов да не се прескачат определени граници за назначенията и изборите. Но аз за списък не мога да потвърдя. Не съм участвал в такава практика. Не казвам, че е нямало такава практика, а че не съм участвал".

 

Според Местан тези отношения с Борисов "се водеха от друго крило в ДПС - от бизнес крилото". На въпроса кой ръководи бизнес крилото Местан отговори, че "всичко е функция на почетния лидер. Бизнес крилото е Доган".

 

За опити за партийно кадруване в земеделието призна и бившият заместник-директор на фонд "Земеделие" Виолета Александрова. "Докато бях на работа във фонда, също ни даваха такива списъци от ДПС за кариерно развитие. Бяха изброени хора и кой какъв да стане", каза Александрова.

 

Румен Порожанов не отговори на обажданията, а от централата на ДПС не върнаха отговор на въпросите на "Свободна Европа".