Новини

СУ ще плаща тестовете на студентите за COVID при зараза в университета

  29.09.2020 12:02  
СУ ще плаща тестовете на студентите за COVID при зараза в университета

Тестването на студентите за коронавирус при зараза в СУ ще бъде плащано от университета, обеща в навечерието на новата академична 2020/2021 година ректорът му проф. Анастас Герджиков в интервю за БНТ.

Годината се открива на 1 октомври, но при доста рестрикции. Например достъпът до сградите на СУ се забранява за посетители до 31 декември 2020 г., съгласно заповед на проф. Герджиков. Нагласата е обучението да започне присъствено, но ако се наложи, да се премине към смесена или онлайн форма.

"В зависимост от това дали обстановката се влошава или подобрява, факултетите сами ще избират към какво да преминат - от присъствено към смесено и евентуално онлайн - каза ректорът. - Единственият начин да преценим е според броя на заразените. Ако в някоя група, курс има повече, очевидно ще трябва да тестваме повече там. Ако се случи, студентите няма да плащат за тестването. Това се случи миналата година. Имаше заразен преподавател в Юридическия факултет. Тогава организирахме тестване на студентите на двора - тогава беше по-топло - и го платихме."

Ректорът увери, че СУ има готовност за извършването на по-сериозна дезинфекция, за осигуряване на маски и други предпазни средства. Подготовката му за преминаване към онлайн вариант се изразява в купени 7 нови сървъра и осигуряването на по-добър интернет.

Онлайн обучението не е възможно за всички специалности, например за "Медицина". Не може да се осъществи такова и в природните науки заради практическите им занятия. За да се подсигурят, сега практическите занятия ще бъдат изтеглени в началото на годината, за да може ако се наложи преминаване към онлайн вариант, часовете вече да са взети.

Заплати

Друга застъпена през последните дни тема е тази за заплатите на преподавателите. Преди дни премиерът и министрите на финансите и образованието публично обявиха, че се отпускат 50 млн. за увеличаване на възнагражденията. Тази година бе приет и законов текст, изискващ определянето на минимален праг на най-ниската университетска заплата, тоест на асистентската. Сумата трябва да бъде определена от Министерския съвет, което към момента не е факт, но Герджиков сподели какви са очакванията му.

"От 1 януари минималната учителска заплата ще бъде 1260 лева, а основната заплата на професор в СУ е 1100. През последните 18 месеца поправяме това. През 2019 г. Министерски съвет внесе един законопроект, който беше приет през 2020 г. и казва, че трябва да се определи минимална асистентска заплата и сега постепенно стигнахме до разбирането каква ще бъде тя. Очевидно, че не трябва да бъде по-ниска от учителската заплата.

Надявам се, че ще бъде 1300 лева, но във всички случаи не може да бъде по-ниска от 1260. Това обаче повлича след себе си нужда от средства за другите заплати, защото ако доценти и професори получават по-малко от 1260, както е например в СУ, ще трябва да бъдат увеличени и те. Следователно всички заплати трябва да бъдат увеличени, не само асистентската.

Направихме изчисление университет по университет какво означава това в средства и стигнахме до извода, че става дума за 50-60 милиона. Министър-председателят и министърът на финансите се ангажираха да осигурят 50 милиона. Това ми се струва почти достатъчно. Може би трябват още няколко милиона, за да подкрепим МОН, което всяка година провежда реформа много полезна - с намаляване на студентските места, с намаляване на количество за сметка на качеството, и тази реформа има нужда от пари, може би 10 милиона".

Очаква се увеличението на преподавателските заплати да е факт от 2021 г.

 

Професорът е убеден, че няма опасност годината да е нулева. "Дори в специалността "Медицина" миналата година намерихме начин да завършим занятията присъствено", посочи той.

Герджиков призна, че има намаление на приходите, например от следдипломно обучение, защото възрастните, решили да се обучават, просто не са имали достъп до университета.