Новини

Агресия между ученици в центъра на Пловдив

  29.09.2020 11:55  
Агресия между ученици в центъра на Пловдив

Агресия между ученици в центъра на Пловдив разбуни духовете в социалните мрежи. Няколко деца са с леки наранявания след размяна на удари, ритници и замеряне с яйца. Наложила се е и намесата на полицията, за да се предотвратят по-сериозни инциденти.

В основата на конфликта се оказа непоносимост към хора с различна сексуална ориентация. Организаторът на протеста е 14-годишно момче. След случая се постави въпросът как и защо се стигна до организирания бой.

"Имаше над 50 момчета, някои бяха доста интелигентни. Опитах се да разговарям с тях. По думите им градинката е за майки с деца, а не за хора с различна сексуалност. Разбрахме, че са се организирали  в Instagram. Мятаха яйца, пръчки, павета. Имаше ранени момичета, а едно от тях припадна. Полицията се отзова почти веднага. После дойде и жандармерия. След като ги изгониха, момчетата тръгнаха към площад "Съединение". Там са наплюли други момичета”, разказа една от свидетелките на случката.

По думите на други - момчетата са били част от футболни агитки.  

Психиатърът д-р Веселин Герев обясни пред Нова тв какво може да доведе до подобно поведение.

"В тази възраст настъпват основни психологически кризи при развитието на младежите. Едната е кризата на авторитетите. Това вече не са учителите и родителите, а бунтарите. Паралелно с с това върви и кризата на приоритетите, които вече не включват училището.

Тези протестни прояви целят да се демонстрира сила. Третата криза е на сексуалността. За нея се говори много малко. В тази възраст момчетата започват да се възприемат като момчета, а момичетата като момичета. Нормално е, когато има различни от тях да се прояви нетърпимост. Нормално е 14-годишно момче да прояви такава агресия. Това няма да е нормално за 40-годишен мъж", коментира специалистът.