Светът

Първи дебат Тръмп-Байдън преди президентските избори в САЩ

  29.09.2020 10:51  
Първи дебат Тръмп-Байдън преди президентските избори в САЩ

Първият президентски дебат между Доналд Тръмп и кандидата на демократите Джо Байдън ще се състои днес в американския град Кливлънд. Дългоочакваното събитие ще се случи на фона на скандал, свързан с данъчните декларации на Тръмп и преднина в проучванията за Байдън.

Очакванията са за нажежена обстановка. В навечерието на събитието Ню Йорк Таймс публикува информация, според която Тръмп е избягвал плащане на почти всеки възможен федерален данък в продължение на години.

Темата се очаква да се превърне в централна. Кампанията на Байдън вече пусна реклама, в които се сравнява колко данъци плаща типичния американец и колко е платил Тръмп.

В клипа се посочва, че медицинските сестри например плащат над 10 хиляди долара данък. 

Според „Ню Йорк Таймс“ президентът е платил само 750 долара за федерални данъци през 2016 и 2017, а в предишните 10 от общо 15 години не е плащал изобщо.

От изданието твърдят, че информацията е на базата на преглед на пазените в тайни данъчни декларации, за които Тръмп казва, че не са публикувани заради течащ одит. Президентът нарече твърденията на медията „фалшиви новини.“

Някои коментират, че и преди е имало сензационни разкрития за държавния глава, но това не е разубедило симпатизантите му.

Всичко това се случва на фона на нови обезпокояващи за кандидатът на републиканците допитвания. Съвместно национално проучване на ‚Вашингтон пост“ и Ей Би Си Нюз показва преднина от 10 точки за демократа Байдън, а проучване на Ен Би Си Нюз – Марист дава също 10 процента преднина на Байдън в ключовия щат Уисконсин, който Тръмп спечели през 2016.

По време на дебата Байдън се очаква да атакува Тръмп както за плащането му на данъци, така и относно справянето му пандемията от Covid-19 и породилото критики бързо намиране на номинация за овакантеното място от либералния съдия във Върховния съд Рут Бейдър Гинсбърг, която почина по-рано този месец.

Дори преди информациите на Ню Йорк Таймс очакванията бяха за разгорещен дебат след като Тръмп настояваше Байдън да бъде тестван за наркотици.

Тръмп започна очерняща срещу кампания за състоянието на психичното здраве на опонента си като една от разпознаваемите му фрази бе „той дори не знае, че е жив.“

Запитан от репортери дали ще се подложи на тест за наркотици Байдън се засмя и отказа да отговори.