Реакция

Министър Ангелов: Няма нужда от разширяване на мерките срещу Covid-19

  29.09.2020 10:49  
Министър Ангелов: Няма нужда от разширяване на мерките срещу Covid-19

Няма нужда от разширяване на мерките срещу Covid-19 в България. Това обяви пред бТВ министърът на здравеопазването професор Костадин Ангелов. 

"Към настоящия момент ситуацията в България е под контрол и в момента няма здравна криза. От всички европейски страни България е на 26-о място от 29 страни в Европейския съюз и в Европейското икономическо пространство. Преди бяхме на 2-ро място по заболеваемост. В момента ситуацията в България е абсолютно контролирана и хората могат да бъдат спокойни, че всичко се случва по начина, по който трябва да се случи", каза той.

Здравният министър посочи и че от месеци броят на пациентите с коронавирус, настанени в болници, е постоянен - около 750, от тях между 40 и 50 в интензивно отделение.

В четвъртък започват отново седмичните брифинги, на които от Министерството на здравеопазването и Националният оперативен щаб ще дават актуалната информация за развитието на пандемията у нас. 

Отменено е правителственото решение, с което на последното редовно заседание миналата сряда бе подкрепен инвестиционен проект за 20 милиона лева за продажба на лекарства от машини в населени места без аптеки.

Становището на здравното ведомство по проекта е било отрицателно, фирмата „Пос Фарма“ АД вече е оттеглила инвестиционното си предложение, стана ясно от думите на министъра. 

Подкрепата за инвестицията бе внесена за одобрение от Министерство на икономиката, за да може да бъде подкрепена от държавата.