Светът

Продължават тежките боеве между Армения и Азербайджан

  29.09.2020 10:42  
Продължават тежките боеве между Армения и Азербайджан

Арменски и азербайджански сили са разположили тежка артилерия на фона на боевете за отцепническия регион Нагорни Карабах, предаде Ройтерс.

Министерството на отбрана в Баку обяви, че вражеските сили са се опитали да си върнат изгубени позиции с контраатаки и че има боеве край град Физули, а арменската армия е бомбардирала региона на Дашкесан на границата между двете страни, в близост до Нагорни Карабах.

Армения отрече тези съобщения, но съобщи за боеве през цялата нощ, както и че бойците на Нагорни-Карабах са отблъснали атаки от няколко посоки по фронтовата линия.

Отцепническият регион е в Азербайджан, но се управлява от етнически арменци и се подкрепя от Ереван. Той се отдели от Азербайджан по време на война през 90-те г. на XX в., но не е признат от никоя страна за независима република.

Настоящите сблъсъци между арменски и азербайджански сили за Нагорни Карабах са най-тежките от 2016 г. и засили притесненията за стабилността на Южен Кавказ – коридор за тръбопроводи за петрол и газ за световните пазари.

И двете страни се обвиняват в използването на тежка артилерия в тазседмичните сблъсъци с десетки жертви и стотици ранени.

Азербайджан в неделя съобщи за смъртта на 5-членно семейство, а Армения вчера обяви, че 9-годишно момиче е починало в обстрел, майка ѝ и брат ѝ са ранени.

Ереван обмисля възможността за военно-политически алианс с Нагорни Карабах, съобщи междувременно депутатката от управляващия алианс „Моя стъпка“ Лилит Макунц. 

 

Сирийски бунтовници междувременно съобщиха, че кандидатстват за работа в частна турска компания като граничари в Азербайджан, писа „Гардиън“.