От мрежата

Да разбирам ли, че заради строежа на пътища и метро трябва да си затваряме очите за беззаконието?

  29.09.2020 10:17  
Да разбирам ли, че заради строежа на пътища и метро трябва да си затваряме очите за беззаконието?

Коментарът е от профила на Стефан Паунов във "Фейсбук".

 

Не издържах и изпратих това до пресцентъра на парламента:

 

Уважаема г-жа Караянчева,

 

Вашето изказване в Лом не подлежи на коментар и все пак ще си позволя да отговоря, защото вече са прекрачени твърде много червени линии.

 

Първо искам да Ви помоля да не представяте метрото и магистралите като постижение на Вашата партия, защото

 

те се строят с пари на европейските и българските данъкоплатци.

 

Намирам за нагло изискването да Ви благодарим за нещо, което е направено с наши пари. Да не говорим, че държавната власт е по принцип длъжна да изгражда и поддържа инфраструктурата на страната. Да разбирам ли, че трябва специално да Ви благодарим за това, че сте си свършили част от задълженията? Нима не Ви плащаме заплатите? Впрочем колко сте си свършили работата е видно от качеството на магистралите - пропаднали шосета, вълнообразен асфалт, опасно некачествена настилка и прочие. И за това ли трябва да Ви благодарим?

 

Питате - що не построим ние магистралите, като не сме доволни. Вижте какво - Вие избирате кой да спечели обществените поръчки. Вие носите отговорност за избора на изпълнител и качеството на изпълнението. Ако резултатът е плачевен, то вината за това е изцяло Ваша. А отделният гражданин има правото да изисква качество от изпълнението на обществени поръчки, именно защото си плаща за тях. Той има това право дори ако самият той не е изпълнител на обществени поръчки по начина, по който има правото да изисква качествено здравеопазване, дори ако самият той не работи за здравната система, понеже си плаща за здравната услуга.

 

Не знам дали е смешно или тъжно, че във време, в което хората летят в космоса, ние трябва да сме доволни, че строим магистрали. Впрочем магистрала "Хемус", започната преди близо половин век, още не е завършена. Не разбирам какво Ви попречи да я довършите.

 

Времето ли не ви стигна? Нима не сте на власт от 10 години?

 

Парите ли не ви стигнаха? Нима не получавате всяка година милиарди от ЕС?

 

И още нещо - да разбирам ли, че заради строежа на пътища и метро трябва да си затваряме очите за беззаконието, корупцията, все по-явната и все по-брутална репресия на прокуратурата над несъгласните с властта, насилието над журналисти, задушаването на медиите, плячкосването на бизнеси, прогонването на чуждестранните инвеститори заради безобразния бизнес климат в страната, прогонването на милиони българи в чужбина заради липсата на перспектива в страната, съсипаното здравеопазване, образователната система, застинала някъде във времето на баба Илийца, пенсионната система на ръба на колапса, шуробаджанащината, раздутата администрация и прочие, и прочие.

 

Всичко това прави живота в България непоносим, а Вие искате от нас да сме доволни и благодарни, защото ползваме метро? Обиждате народа с думи като мисирки, тулупи, маргинали, краварки, педали, пехливани, комедианти и очаквате да сме ви благодарни?

 

На фона на намеците Ви, че протестиращите били разглезени граждани, които карат скъпи коли и недоволстват, на фона на твърденията, че извънпарламентарната опозиция не ходила по селата, защото там нямало интернет (?!), човек трябва да остане с впечатлението, че Вие сте особено загрижена за бедните и онеправданите. Искам да Ви попитам тогава какво правите за малцинствата, които търпят брутална дискриминация и това е проблем от десетилетия. Какви са усилията Ви за осигуряването на достоен живот на пенсионерите? И още нещо -

 

грешите, ако смятате, че показвате грижа за обикновените хора, като обикаляте селата с мерцедес и газите с високи токчета в калта.

 

Намирам за безкрайно обидно, че призовавате за диалог, докато ни говорите с троснат, изнервен и назидателен тон. Диалог не е възможен с хора, които се мислят за безпогрешни. Диалог не е възможен, когато журналистите са натикани в мазето на парламента. Диалог не е възможен с хора, които от десет година кимат с глава пред Европейската и Венецианската комисия и в същото време не разбират или се правят, че не разбират изискванията и препоръките за отчетност на главния прокурор и възможност за наказателно производство срещу него. Кое не можете да разберете?

 

От три месеца протестиращи в страната и чужбина настояват за същото, а Вие продължавате да настоявате, че те нямали ясни послания. Кое не Ви е ясно и как да Ви го кажем, за да схванете посланието? От десет години гледате с широко затворени очи съдебното решение на Съда в Страсбург по делото "Колеви срещу България" и същевременно настоявате, че давате мило и драго за върховенството на закона. Тогава кога най-после ще намерите време да изпълните това решение?

 

Единственото смислено нещо, което можете да направите оттук нататък, е незабавна оставка заради несправянето с многобройните, натрупани през годините, проблеми, заради отказа от диалог, заради арогантното и обидно отношение към избирателите, заради безобразната корупция, довела страната до икономически, социален, демографски и културен упадък. Освен ако Ви харесва идеята да гледате разрухата през прозорците на охолните си жилища. Има все по-ясни индикации, че тази идея Ви харесва. Дано да греша.