Коментари

Седмичен коментар от заглавия и цитати от печатните и електронни медии

  28.09.2020 10:22  
Седмичен коментар от заглавия и цитати от печатните и електронни медии

21 - 27 септември

ЕВРОПА ЗНАЕ КАКВО СТАВА ДНЕС В БЪЛГАРИЯ

Даниел Фройнд, председател на „Фракция срещу корупцията“ в Европарламента: Докладите на ЕС досега имат малко общо с действителното състояние в България. Ако утре спрат еврофондовете, ще се отнеме не хляба на бедните деца, а хайвера на корумпираните олигарси. Във вашата страна еврофондовете са вливат най-вече в ръцете на малка, елитна група. Ще загубим българите, ако останат с впечатлението, че парите на ЕС се харчат без контрол.

КАК ДЯВОЛЪТ ЧЕТЕ ИСТОРИЯТА

Проф. Кирил Топалов: България има почти 1 500 годишна история като държава и се е изграждала и утвърждавала в тази история сама, без чужда помощ. Република Северна Македония е създадена преди 75 години по силата на едно чуждо решение. Странно звучи идеята да бъде преведен архивът на Гоце Делчев, издаден  преди няколко месеца от български историци. Странно звучи идеята за „превод“, защото това щяло да отнеме време. Всичко за Гоце Делчев съществува. Но аргументът, че докато се преведат архивите, щял да дойде декември и ще трябва да гласуваме в съвместната комисия, е абсурд. Извинете, от какъв на какъв език трябва да се превежда този архив. На какъвто език го е написал Гоце, на такъв ще го четем. Той е и наш, и ваш. Образовани  сте, познавате и историята, и изворите, и архивите, но ги четете и тълкувате както дяволът – евангелието.

Последни изявления

Зоран Заев: Гоце Делчев е един от най-известните македонски герои.

Стево Пендаровски: Гоце Делчев е македонски революционер и за нас трябва да бъде чест, че и някой друг народ го чувства като свой.

Анке Холщайн, посланик на Германия в Скопие: Двустранните проблеми не бива да бъдат в преговорната рамка за разширяване на ЕС. От съществен интерес е България да не блокира процеса на разширяване на ЕС в този район.

Борут Пахор, президент на Словения: Когато се блокират преговори, става трудно разбирателството. Сега е необходима солидарност между страните.

членки на ЕС и трябва междуправителствената комисия да започне без отлагане преговорите между България и Северна Македония.

Красимир Каракачанов: Не се отказвам от позицията за бойкот на преговорите със Северна Македония, ако няма споразумение за Гоце Делчев.

Нов факт?

Кръстьо Мисирков, философ, историк: Сърбия владее земята и телата на македонците. Душите им пък са в България и със България /писмо до българския върожденец акад. Стефан Бобчев от 20.01.1915 г./

От архивите

Цочо Билярски, историк, бивш директор на Централния държавен архив в София  съобщава в интервю, че в целия архив на Гоце Делчев думата Македония се споменава само за организацията. В архивните документи срещу  „вид на Гоцевата чета“ пише „бугарска“, а срещу името на нейния водач – Делчев. Билярски призовава членовете на смесената комисия да се запознаят с тези архивни документи. Според него до август 1944 година историята е българска, а след тази година „македонскта“ история е на новосъздадената северно македонска държава.

В сръбски документи за годините между двете световни войни 1919-1933 населението на тогавашната Вардарска пановина е българско, включително и в докладите на сръбската полиция, копие от които са в Скопие.

ДА БЯХА ПРОЯВИЛИ МАЛКО ДОСТОЙНСТВО

Румен Овчаров: Бих се радвал, ако част от загубили кандидати в изборите за председател на БСП бяха проявили малко достойнство и мъжество и бяха казали „поздравяваме Корнелия Нинова за победата“. Не е сериозно, че тя била тоталитарен лидер. Сергей Станишев, Димитър Дъбов, Валери Жаблянов и други бяха първите, които започнаха разчистване на сметките с партийните си врагове. Конгресът опроверга плановете им.

КАЗАНО ПРЕЗ СЕДМИЦАТА

Стефан Цанев: Омърсихме и убихме идеала си за свобода. Трябва да намерим сили да се обичаме един друг.

Иван Бакалов, журналист: Борисов, кажи името на госпожицата! Охраната знае кой влиза, камери записват. По-рано твърдеше, че Доган тръгнал да те убива. Сега - президентът ти пратил дрон и някоя да те снима.

Бойко Борисов: Докато другите само се заяждат, ние само работим.

Цвета Караянчева: Язовирите в България се изпразниха заради сушата. Поради пандемията хората масово започнаха да си мият ръцете.

Който не харесва метрото в София, да ходи пеша, бе!

Д-р Николай Михайлов: Борисов има огромна съблазнителна мощ да създава около себе си илюзии.

НОВА ДУМА ОТ ПАРЛАМЕНТА 

Стараемост /старание/