Светът

Кристалина Георгиева сред 100-те най-влиятелни личности на планетата в класацията на Time

  23.09.2020 20:46  
Кристалина Георгиева сред 100-те най-влиятелни личности на планетата в класацията на Time

Управляващият директор на Международния валутен фонд Кристалина Георгиева бе избрана сред 100-те най-влиятелни личности в света в традиционната класация на американското списание Time за 2020 г.

„Тя е първият директор на МВФ от страна с развиваща се икономика и от първо лице е виждала ползите от икономическите реформи. Преди 10 години Георгиева приятно изненада лидерите в Европа, които не очакваха една българка да се превърне в звезда на Европейската комисия. Годините, през които работи в Световната банка, й дадоха глобална перспектива, спечелиха й приятелства в американските кръгове и тя натрупа много опит, докато отговаряше за Русия“, се казва в представянето за Кристалина Георгиева.

“Първоначално работи като икономист, фокусиран над въздействието върху околната среда. Тя има изключителни умения да разрешава проблеми, да работи в екип и да комбинира мащабни оценки с конкретни действия за постигане на резултати. Веднага след като й възложихме ръководна позиция, външни наблюдатели високо оцениха нейните лидерски качества“, пише за нея Роберт Золик, който е президент на Световната банка по време на нейния период там.

„Светът се бори с глобална пандемия и се стреми да преодолее икономически срив във времена на висока задлъжнялост, необичайни парични политики, ожесточени митнически битки, но и силна вяра в международното сътрудничество. Подобни резки промени винаги са формирали репутацията на предишните лидери на МВФ, които имат задачата да накарат служителите си да преосмислят приоритетите си и да убеждават правителствата във времена на кризи“, коментира още Золик.

„Георгиева има задълбочени планове да стимулира икономическо възстановяване като наблегне на разходите за здравеопазване, достъпа до финансиране и преструктурирането на дългове от най-бедните икономики. Това  вероятно ще бъдат преломни години за МВФ и световната икономика. Георгиева може да посочи пътя, но ще има нужда от подкрепа“, заключва Золик.

Сред останалите глобални лидери в класацията тази година попадат Доналд Тръмп и Джо Байдън, Ангела Меркел, изпълнителят Уикенд, директорът на Националния институт по алергиите и инфекциозните заболявания на САЩ Антъни Фаучи.