От мрежата

Сериозно разминаване между обявения проект и реалната визия на библиотеката в Бургас

  23.09.2020 12:29  
Сериозно разминаване между обявения проект и реалната визия на библиотеката в Бургас

На сериозно разминаване във визията между обявения проект и почти завършената сграда на новата библиотека станаха свидетели бургазлии, след като преди няколко дни бяха махнати предпазните пана на строежа. 

В социалните мрежи веднага бяха направени колажи от старите визуализации и днешните снимки, на които се виждат очевидни разлики в облицовката на фасадата, както и в броя и размера на прозорците на сградата. Това предизвика редица подигравки, като плочките, с които е облепена фасадата, дори бяха сравнени с тези пред църквата "Св. Седмочисленици' в София, които меко казано не се харесаха на столичани. Разлики има и по стъклената фасада на сградата, която обаче още не е напълно завършена и все още има шанс да се доближи до оригинала.

Това е второто голямо разминаване по проекта, което може да бъде определено като неприятна изненада. Припомняме, че преди няколко години от община Бургас обещаха да реставрират старата сграда на Немската болница, след което на първата копка за ремонта кметът Димитър Николов изненадващо обяви, че сградата ще бъде напълно разрушена, а на нейно място ще бъде изградена нова. 

Най-модерната библиотека в България трябва да бъде завършена до края на годината и в нея трябва да бъдат поместени всички библиотечни звена, които в момента са пръснати из града. Под покрива ѝ ще бъдат събрани 600 хиляди български и чужди тома. На две места ще има сгради за експозиции като музей за съвременно изкуство. Ще има много ателиета и споделени пространства с безплатен интернет. Част от помещенията ще могат да бъдат ползвани като лекционни и кино зали, лаборатории, а бургаските автори ще могат да презентират новите си творби. Ще бъде изградено кафе и място за хранене, което ще позволи на посетителите да използват за по-дълго време сградата.