Анализи

Бизнесът на Кирил Добрев от БСП е оплетен в мрежа от обществени поръчки

  23.08.2020 11:21  
Бизнесът на Кирил Добрев от БСП е оплетен в мрежа от обществени поръчки

Анализът е препубликуван от capital.bg:


"За Митьо остават бензиностанциите. Да подпишат с "Петрол" и да ги пускат." Това е една от инструкциите, която през 2013 г. Кирил Добрев праща по мейла на своя сътрудничка. Тогава кореспонденцията на сегашния зам.-председател на БСП беше публикувана като част от пакета информация, изтекла под името BSPLeaks. По принцип не бихме обръщали внимание на тези мейли, но през годините имаше няколко повода автентичността им да бъде доказана и - което е по-важно - те помагат да се разкрие голяма част от иначе скритата картина на мрежата от фирми около един от претендентите за лидер на БСП.

Когато тези кореспонденции изтекоха преди седем години, името на Добрев фигурираше официално само в две дружества - "Пирин ват" за производство и продажба на електроенергия и "И.Ем.Ей. холд" ЕООД (до 2015 г.) за търговия с петролни продукти. В средите на БСП обаче се подозираше за общия бизнес на сестра му Марияна със синовете на бившия президент Георги Първанов, както и за кръг от фирми на свързани с Добрев, които той на практика контролира, без да има директно участие. Повод за тези подозрения даваше и фактът, че седалището на повечето от тях се намира на ул. "Бачо Киро" 49 в София или адресът им на кореспонденция е в този офис, където е и седалището на официалната фирма на Добрев - "Пирин ват" ООД.

Имейлите не само че потвърдиха това, но и показаха размаха на бизнес дейността му, концентрирана основно в малки водноелектрически централи, горива, хотели, недвижими имоти и селскостопанска продукция. А справка в Търговския регистър показва, че кръгът от хора във въпросите дружества са свързани лица, някои от които си прехвърлят собствеността от една фирма в друга помежду си или управленските постове в различните дружества.

Осветяването на тези връзки е важно по няколко причини. В момента Кирил Добрев е кандидат за лидер на БСП, сочи се като един от основните претенденти за поста на Корнелия Нинова за предстоящите на 12 септември вътрешни избори в партията и никак не е без значение с кого, как и какви бизнес отношения има.

Освен това част от фирмите, които гравитират около Добрев, са печелили обществени поръчки за десетки милиони през последните години на редица държавни институции, което основателно повдига въпроса как зам.-председател на опозиционна политическа сила получава такива подаръци от властта. Според хора от крилото на Нинова в БСП това предполага зависимости, още повече че зад кандидатурата му стои т.нар. опозиция в партията. Част от хората в нея също имат обвързаности с управляващите. Като например областният лидер на БСП в Пловдив и бизнесмен Георги Гергов, чийто имот в центъра на Варна (т.нар. дупка) беше изкупен от общината за 43 млн. лв. Това предизвиква основателни съмнения в средите, които стоят зад Нинова, че зад кандидатирането на Добрев за лидер на БСП стоят задкулисни договорки с ГЕРБ и ДПС с крайна цел превръщането на социалистическата партия в послушна опозиция. В съмненията си около решението на Добрев да атакува лидерския пост в БСП някои стигат и по-далеч - смятат, че ако той оглави партията, това ще отвори пътя за евентуална широка коалиция между ГЕРБ и БСП в следващия парламент.

Когато един мейл казва почти всичко...

От изтеклата обемна кореспонденция един имейл прави особено впечатление. Той първо беше публикуван от сайта "Биволъ" и съдържаше инструкции на Добрев към Ели Милева (най-вероятно Елка Милева) "да следи нещата в офиса", докато той е в Америка. Любопитното беше, че "нещата" се отнасят до фирми, с които поне на хартия Добрев няма нищо общо. Ето част от инструкциите на Добрев:

"1. Пепи да работи активно в Белчин. Озеленяването да стартира с мацката. Моята Мариана е говорила. За настилката просто я подсещайте. Откриване 1 юни.

Звъня ми чичката и Иринков. Питат колко от заема за "Униспорт" е останал. Свържи Марияна с Иринков още първия работен ден. Това е важно.

3. За Митьо остават бензиностанциите. Да подпишат с "Петрол" и да ги пускат. Когато са готови с нещата за безден да пускат едно писмо до кмета че се отказват, но първо ония да си платят и да вземем бензиностанциите.

4. За теб остава да оперираш Валката. А-а-а-а забравих, важно е - Янко, преди да разделя парите от месеца, да изпрати справка на Марияна. Мисля този месец аз да кажа как ще делим.

Аре със здраве. А-а-а, да пуснеш 25 на оня дришльо, но след като ти каже телкията че нещата работят. И да прехвърлите апартамента на оная лекарка. Прибрах 10 остават още 2500." "Моята Марияна" "Моята Марияна" е сестрата на Добрев - Марияна Добрева, за която в БСП подозират, че е едно от лицата, чрез които Добрев управлява онази част от бизнеса си, която е обща с бившия президент Георги Първанов. Поне доколкото сестра му и синовете на бившия държавен глава са съдружници в различни компании. Докато Първанов беше държавен глава, Добрева беше негов съветник в президентството.

В случая със заръките в имейла на Добрев за Белчин става въпрос за четиризвездния спа хотел "Белчин Гардън", който към онзи момент беше собственост чрез дружеството "Тера инвестмънт" ООД на Петър Иванов и Владимир Лазов. Името на последния нашумя покрай скандала с двата мезонета в края на първия президентски мандат на Георги Първанов, за които се твърдеше, че са негови, но фиктивно техен собственик е Лазов

С помощта на ДПС

Впоследствие в собствеността на дружеството влязоха синовете на Първанов - Ивайло и Владимир, чрез дружеството "Флеш" ООД, както и сестрата на Добрев. Луксозният хотел се помещава в сграда, бивша държавна собственост, която беше придобита от "Тера инвестмънт" чрез замяна с областната управа на Софийска област - за терен от три дка в столичния квартал "Обеля" срещу 17 дка и сграда с разгърната площ от 2.4 дка в кк Белчин баня. Областен управител тогава беше Емил Иванов от ДПС, а заменката става по време на управлението на тройната коалиция. Въпросната сделка попадна в одитен доклад на Сметната палата заради констатирани фрапиращи нарушения като това, че "липсва акт за държавна собственост за новопридобитите имоти", както и че липсва "обосновка за икономическа изгода от сделката". "Тера инвестмънт" пък е купила терена в "Обеля" от дружеството "Ведас къмпани" за 50 хил. лв, в която дял от 34% има съпругата на Кирил Добрев - Антония. През 2008 г. тя напуска дружеството, като собственици стават Лазов и Петър Иванов, но през 2011 г. те прехвърлят собствеността на "Главболгарстрой". В момента съпругата на Добрев заема висок пост в държавната ББР и е в съвета на директорите на дъщерното й дружество "ББР лизинг" ЕАД.

Фамилия Добреви има и още една връзка с представители на ДПС. Сестрата на Добрев, Марияна, е била прокурист в "Техноекспортстрой" ЕАД от 2013 до 2016 г. Строителното дружество е приватизирано през 2012 г. от "АТ инженеринг 2000" срещу 51 млн. лева. После участието в дружеството е закупено от "Сиболе сървисис инкорпорейтид България" ЕООД през юли 2013 г., преди да бъде продадено на създадената през 2014 г. компания "Тамос" АД. Бившият собственик на фалиралата КТБ Цветан Василев в свои интервюта посочва "Техноекспортстрой" като компания под контрола на Делян Пеевски.

Любопитен детайл е, че докато Марияна Добрева заема поста в "Техноекспортстрой", Кирил Добрев оглавяваше като депутат от БСП комисията, която разследваше бившия шеф на тогавашната Комисия за установяване и предотвратяване на конфликт на интереси Филип Златанов и прословутото му тефтерче, в което той си е записвал указания с инициали на имена на различни политици кой да бъде разследван от комисията. По-точно Добрев е избран за председател на парламентарната комисия на 5 септември 2013 г., а според Търговския регистър сестра му е назначена в "Техноекспортстрой" на 23 септември 2013 г. Около дейността на комисията се разрази скандал, след като се разбра, че тефтерчето на Златанов е поправяно и инициалите Д.П. (предполагаше се, че са на Делян Пеевски) бяха преправени на числото 10. През цялото време обаче Добрев отричаше да е виждал такива инициали в тефтерчето. Скандалът стана още по-голям, след като се установи и че оригиналното тефтерче е изчезнало от колата на вещото лице Стефан Бенчев.

Добрева и приятели от Гоце Делчев

Марияна Добрева притежава заедно с единия от синовете на Георги Първанов, Ивайло, петзвездния спа хотел "Стримон гардън" в Кюстендил. Освен хотелския бизнес Добрева е собственик и на дружеството за търговия с петрол "И.Ем.Ей. холд" ЕООД, където до 2015 г. акции притежава и Кирил Добрев. През годините дялове в дружеството са имали съпругата на Георги Първанов Зорка, синът им Ивайло, майката на Добрев. От 2017 Марияна Добрева е едноличен собственик. Тя фигурира и като съсобственик на дружеството "Търговски център "Възраждане" ООД, което притежава сградата на Mall Blagoevgrad и отдава търговската площ под наем. Там съдружници са й още пет човека, между които съдружникът на брат й Кирил Добрев - Ангел Гераксиев, Георги Ганджов, Петър Парашкански и Чавдар Узунов.

От кореспонденцията на Добрев в "BSPLeaks" се вижда, че Добрев получава проектодоговори за наем на помещенията в мола. Инвеститор и строител на търговския център е дружеството "Универсал строй консулт" ООД, в което собственици са Ганджов, Парашкански и Узунов. В това дружество миналата година се влива фирмата "Униспорт", за която Добрев нарежда Мариана да се свърже с "чичката и Иринков" и да им каже колко от заема на дружеството е останал. До 2011 г. в съвета на директорите на "Униспорт" са били Гераксиев и съдружникът на Марияна в "Белчин гардън" Петър Иванов. Гераксиев е бивш председател на общинския съвет в Гоце Делчев, родния град на Добрев, в предишния мандат, а сега е общински съветник от местна коалиция Движение за радикална промяна Българската пролет (АБВ).

През 2015-2016 г. "Универсал строй консулт" е участвало в обществени поръчки за саниране в Благоевград. Около дружеството избухва скандал с терен от 18 дка, който фирмата притежава в благоевградския парк "Бачиново" и желанието й да построи там вилно селище. Имотът е придобит още по времето, когато кмет на града беше Костадин Паскалев от БСП.

Другата Мариана

Не по-важен човек в приятелския кръг от фирми е другата Мариана, както Добрев я споменава в имейла си. Става въпрос за Мариана Манолова, която управлява и е собственик на фирми, свързани с петролния бизнес. Тя е била управител на фирмата "И.Ем.Ей. холд" ЕООД, когато Добрев все още е имал собственост в нея, а също е и в съвета на директорите на "Стримон спа" АД. От 2018 г. обаче тя става едноличен собственик на капитала на "М-Форма" ЕООД. Само за миналата година дружеството е спечелило обществени поръчки за 5 216 000 лв. за зареждане с горива на редица държавни институции, общини и училища. Сред тях са Държавната агенция "Митници", Висшият съдебен съвет (ВСС), Държавното предприятие "Ръководство въздушно движение" (РВД), Националната компания "Железопътна инфраструктура" (НКЖИ), чиято поръчка е и най-голяма - за над 3 млн. лв. Дружеството е зареждало с гориво още Югозападния университет в Благоевград, общините Шабла, Петрич, детските градини и училищата в община Роман. За 2018 г. Дружеството има спечели обществени поръчки за малко под 5 млн. лв. отново на ВСС, НКЖИ, РВД, както и на община Костенец за сумата от 450 000 лв. От 2007 г. досега "М-Форма" има спечелени над 50 обществени поръчки за близо 30 млн. лв. От края на януари тази година чрез "М-Форма" Манолова влиза в още една фирма - "Тиа индъстри" ООД, където съдружник й е Валентин Тупаров, брат на Димитър Тупаров. Фирмата е с предмет на дейност търговия със зърно и брашно, а адресът й на кореспонденция е на ул. "Бачо Киро" 49. Управител на дружеството заедно с Манолова е Димитър Иринков (от мейла на Добрев), който преди това е бил един от собствениците на дружеството и в началото прехвърля дела си на "М-Форма".

Мариана Манолова е и собственик на фирмата "Тера фууд" ЕООД с предмет на дейност развъждане на риба, търговия със съоръжения на преработка и съхранение на зърно и фуражно производство. През 2013 г. фирмата има одобрена субсидия от ДФЗ за 1 837 048 лв. Преди две години Мариана Манолова става едноличен собственик и на дружеството "Тера корп" ЕООД. В годините собствеността на фирмата се е променяла няколко пъти, като собственик й е бил Янко Стоименов, най-вероятно човекът от мейла на Добрев, с когото "делят парите". След това собствеността преминава в ръцете на Димитър Тупаров (или Митьо от кореспонденцията на Добрев с бензиностанциите). Според източници от БСП чрез него Добрев е имал три бензиностанции, две от които франчайз от "Петрол". От съдебни решения се вижда, че през 2013 г. Държавна агенция за метрологичен и технически надзор прави проверки на качеството на горивото, продавано на бензиностанции на фирмата, като констатира нарушения и глобява фирмата, тъй като горивото, продавано там, не е отговаряло на стандартите за качество.

От източник в съдебната власт "Капитал" научи, че през 2017 г. Софийска градска прокуратура е поискала разкриване на данъчна и осигурителна тайна за "Тера корп".

До 2015 г. Тупаров дели собствеността на дружеството с Елка Милева, до която са инструкциите на Добрев в мейла. Компанията се занимава с търговия с петролни продукти, като основно купува течни горива от "Бент ойл" и "Литекс" и ги препродава. За 2018 г. фирмата има 6.7 млн. лв. приходи и 230 хил. лв. печалба. От отчета на дружеството се вижда, че са закупени имоти в Копривщица и в самоковското село Мала църква. В Копривщица са придобити две къщи, за които се казва, че след ремонт ще бъдат отдадени като "къщи за гости". В Самоков дружеството има рибарници. "Тера корп" е отпуснало няколко заема на формално несвързани лица. Най-много са дадени пари на дружеството на Марияна Добрева "И.Ем.Ей. холд" - 426 хил. лв. Други 115 хил. лв. - на "М-Форма". Освен това малки заеми има и към другата фирма на Мариана Манолова "ММ акаунт"- 25 хил. лв.

От 2012 г. до тази година "Тера корп" изпълнява над 100 обществени поръчки за доставка на гориво с общини, болници и ВСС на приблизителна стойност от 30 млн. лв. Съзвездието "Бачо Киро".

Общото между повечето фирми освен връзките между собствениците и управляващите ги е седалището им - софийският адрес ул. "Бачо Киро" 49, където е офисът и на единствената фирма, в която Добрев официално притежава дял - "Пирин ват". На този адрес са регистрирани "Тера корп", "Тера фууд" ,"И.Ем.Ей. холд", а седалището на "М-Форма" е на бул. "Петко Славейков" 6, но адресът за кореспонденция е на "Бачо Киро" 49. На същия адрес са и трите счетоводни дружества на Мариана Манолова "ММ акаунт 1, 2 и 3", която прави финансовите отчети на по-голямата част от фирмите около Добрев.

В дружеството "Пирин ват" за производство и търговия с електроенергия Добрев има мажоритарен дял, а съдружници са му Ангел Гераксиев и Ангел Дерменджиев.

Ангел Дерменджиев, който е собственик на варненската "Пътстрой", през 2011 г. беше задържан при акция на ГДБОП. Тогава Кирил Добрев заяви, че не поддържа контакт с него от 10 години.

Днес двамата все още са съдружници в "Пирин ват", а фирмата "Пътстрой" е изпълнител на проект за осеметажна сграда в центъра на София (на ул. "Бачо Киро" 11, в близост до бул. "Дондуков"). Сред възложителите на обекта е и фирмата "И.Ем. Ей холд" на сестрата на Добрев. Теренът е дарен на Марияна Добрева от "Пътстрой - Варна", а учреденото право на строеж е от февруари тази година.

Управител на компанията е Еленко Божков, който има и миноритарно дялово участие. "Пирин ват" притежава четири малки ВЕЦ-а. Това са "Топлика", "Пирин ват 1", "Пирин ват 2" и "Пирин ват 4". С договор от 2017 г. с "Токуда банка" дружеството на Кирил Добрев в станало солидарен длъжник и на "Грийн хаус България" за инвестиционен кредит от 1.8 млн. лв. Частта на поетата гаранция е 856 хил. лева. По този договор за кредит "Пирин ват" е заложило всичките си бъдещи вземания по договора за изкупуване на произведената от вецовете електроенергия с ЧЕЗ. Колко точно са те обаче не е ясно. От отчета на дружеството за 2018 г. (последният публикуван в Търговския регистър) се вижда, че приходите от продажба на електроенергия са малко под 1.2 млн. лева. Общо неразпределената печалба обаче е 2.86 млн. лева, като само за конкретната 2018 г. е реализиран положителен финансов резултат от 530 хил. лева.

Любопитна подробност е, че "Пирин ват" е предоставило заем от 455 хил. лв. на сестрата на Кирил Добрев - Марияна.

По жицата

На същия адрес - "Бачо Киро" 49, се намира и още едно дружество, свързано с енергийния бизнес на Кирил Добрев - "Синерджи холдинг". В него основен дял има синът му Николай Добрев, а съдружници са му Еленко Божков и Стоян Христов. Фирмата е собственик на дружеството за търговия с енергия "Тера кап" ЕООД. То има спечелени две обществени поръчки за последните две години за доставка на ток. Едната е за "Първа многопрофилна болница - София" ЕАД за малко под 202 хил. лв., а втората - за община Самоков на стойност 694 000 лв.

До ноември 2019 г. "Синерджи холдинг" е имало дял от 50% от МВЕЦ "Ракита" заедно с Йорданка Димова, но по-късно прехвърля дела си на фирмата й "Лебед ват" ЕООД. Дружеството на Димова има десетократен скок на приходите през 2019 г. - от 217 хил. лв. до над 2.9 млн. лв. Печалбата му също расте главоломно до 2 млн. лв. Самото дружество "Лебед ват" освен МВЕЦ "Ракита" притежава още два малки ВЕЦ - "Малуша" и "Ляхово". Димова е съдружничка със сестрата на Кирил Добрев в "Тера глас" ООД.

"Капитал" потърси Кирил Добрев за коментар, но той не отговори на обажданията и съобщенията ни.

И ако властта използва обществените поръчки като морков, то тя държи и тоягата. През април миналата година няколко проправителствени сайта съобщиха, че КПКОНПИ проверява фирмите около Кирил Добрев. Тогава от антикорупционната комисия не посочиха име, а само че се проверява приближено до политически лидер лице, което организира изборите за определена партия и заради тези жокери дори в БСП подозренията паднаха върху него. До този момент КПКОНПИ нито е потвърдила, нито е отрекла тази информация. Ако обаче тя е вярна, това е още една възможна зависимост и начин за оказване на натиск над основния претендент за лидер на социалистическата партия.