Новини

Екатерина Захариева се цели във висок пост в Брюксел

  07.08.2020 17:07  
Екатерина Захариева се цели във висок пост в Брюксел

Вицепремиерът и външен министър Екатерина Захариева обмисля оттегляне от българската политика. Това научни ФАКТИ от добре информирани източници от Европейския парламент.

Според тях Екатерина Захариева се цели във висок пост в Европейската служба за външни отношения (EEAS). 
Става дума за позицията на генерален секретар на организацията. Тя в момента се заема от Хелга Шмид. 

Европейската служба за външни отношения се оглавява от Жозеп Борел. От 1 декември 2019 година той е заместник-председател на Европейската комисия и върховен представител по външните работи на ЕС.

Ежедневната работа на Европейската служба за външни отношения се ръководи от генералния секретар на службата с подкрепата на неговите заместници.

Петте основни департамента в службата отговарят за пет глобални региона - Азиатско-тихоокеанския регион, Африка, Европа и Централна Азия, Големия Близкия Изток и Америка.

Европейската служба за външни отношения се занимава с глобални и междусекторни въпроси, които включват например правата на човека, подкрепата за демокрацията, миграцията, развитието, реакцията на кризи и административните и финансовите въпроси. Службата е създадена по силата на Лисабонския договор. 

Службата също има важни отдели за планиране на общата политика за сигурност и отбрана и отговор на кризи. 

Екатерина Захариева през последните месеци усилено лобирала за поста генерален секретар. Плюс е, че нейното назначение няма да наруши разпределението на квотата мъже - жени в службата.

По неофициална информация Хелга Шмид обмисляла да се оттегли от поста в близките месеци. 

Това завъртяло рулетката за намиране на неин заместник.

Назначаването на Екатерина Захариева на този пост щяло да бъде реверанс и към страните-членки на ЕС от Балканите.

Българският външен министър подчертал своя опит при овладяването на бежанската криза и разширяването на ЕС на Балканите. 

Приключилото българско ротационно председателство на ЕС също се използвало за коз за кандидатурата на Екатерина Захариева. 

Политическият опит на Екатерина Захариева започва като заместник министър на регионалното развитие и благоустройството в първото правителство на Бойко Борисов и продължава като главен секретар на президента Росен Плевнелиев в периода от 23 януари 2012 до 12 март 2013 г. 

От 13 март до 29 май 2013 г. Екатерина Захариева е заместник министър-председател и министър на регионалното развитие и благоустройство в състава на служебното правителство на Марин Райков. 

С президентски указ на 29 май 2013 г. президентът Росен Плевнелиев я назначава за началник на кабинета на държавния глава. 

От 6 август до 7 ноември 2014 г. е заместник министър-председател и министър на регионалното развитие и министър на инвестиционното проектиране в състава на служебното правителство на Георги Близнашки.

На 18 декември 2015 г. е назначена от 43 Народно събрание за министър на правосъдието.

От 4 май 2017 г. Екатерина Захариева е заместник министър-председател по правосъдната реформа и министър на външните работи.

По всичко изглежда Екатерина Захариева ще последва стъпките на Меглена Кунева. Тя беше министър по европейските въпроси в две поредни правителства – на Симеон Сакскобургготски и на Сергей Станишев (2002 – 2006).

След това Меглена Кунева стана европейски комисар по защитата на потребителите в първата комисия на Жозе Мануел Барозо (2007 – 2010). От  19 юли 2018 г. Меглена Кунева е посланик на ЕС в Съвета на Европа в Страсбург.