Новини Светът

Първите ни два изтребителя F-16 пристигат до април 2025 година

   
Първите ни два изтребителя F-16 пристигат до април 2025 година

Първите два изтребителя F-16 ще ни бъдат предадени от САЩ тази година, каза служебният министър на отбраната Атанас Запрянов.

По този договор ние плащаме само това, което сме получили, изтъкна Атанас Запрянов. Ако дойде тренажор, ние го проверяваме, тестваме, подписват се приходно-разходни документи и от нашата сметка сумата се плаща с наше разрешение. Банковата сметка, разкрита във Федералната резервна банка на Ню Йорк, е под контрол на Министерството на отбраната, посочи министърът.

Комисията по отбрана на вчерашното си заседание одобри Законопроект за ратифициране на международен договор за Изменение и допълнение № 2 на международен договор (LOA) BU-D-SAB „Самолети F-16 Block 70 и свързана с тях поддръжка“, внесен от Министерския съвет, предава БТА.

Той уточни, че машините ще останат отвъд Океана и ще бъдат ползвани за обучение на пилоти. Ще се произведе и още един самолет, който заедно с другите два, ще дойдат у нас до края на първото тримесечие на 2025 г., добави Запрянов.

След това още три самолета ще дойдат през второто тримесечие догодина и а последните два – до края на 2025 г., уточни министърът. Той обобщи, че така целият пакет от осем самолета ще дойде до края на следващата година.