Новини Реакция

ПП-ДБ обвини ГЕРБ и ДПС за блокираните пари по Плана за възстановяване

   
ПП-ДБ обвини ГЕРБ и ДПС за блокираните пари по Плана за възстановяване

"Фактите са много ясни - ГЕРБ и ДПС саботират правосъдната реформа и жертва на този саботаж пада второто плащане по Плана за възстановяване и устойчивост", каза бившият премиер Николай Денков в сряда, обяснявайки защо България не е получила второто плащане по Плана за устойчивост.

Денков обясни, че още в края на миналата година всички действия, които зависят от Министерския съвет, са направени и законопроектите са внесени в парламента.

За да бъде извършено второто плащане, България е поела ангажимент да бъде приет Законът за личния фалит, правилата за работата на новата антикорупционна комисия,  Законът за защита на сигналоподателите и Пътната карта за климатична неутралност. Това обаче все още не се е случило.

Денков каза, че правилата за работа на антикорупционната комисия са били изпратени в Европейската комисия през октомври и от тогава досега върви кореспонденция. Според бившия премиер причината за забавянето е, че ГЕРБ и ДПС не приемат част от изискванията, които биха осигурили нормалната работа на комисията.

Бившият правосъден министър Атанас Славов коментира, че ГЕРБ и ДПС са пратили страната на избори, за да запазят “своите удобни места във Висшия съдебен съвет и Висшия прокурорски съвет".

"На второ място, за да могат да използват предизборно антикорупционната комисия, която от септември е с увеличени правомощия, но се управлява от старото си ръководство", заяви Славов. Трета причина, според него, е да получат "амнистия" по потенциални сигнали и разследвания от преди 2021 г.

Борисов: Това е несериозно

"Не мога да повярвам, че ПП-ДБ са казали такова нещо, че ГЕРБ са виновни за това, че се бави вторият транш по Плана за възстановяване", коментира Борисов след изявлението на Денов.

"Преди 3 години ГЕРБ вкара България в европейския банков съюз, в еврозоната, остави абсолютно готов, договорен с Еврокомисията План за възстановяване", припомни бившият премиер.

Според Борисов ПП-ДБ са харчили парите, които са заварили след ГЕРБ. “Да кажеш, че ГЕРБ са виновни, е несериозно", завърши Борисов.

По думите му не може да има нова “сглобка“ с хора, които  търсят по всякакъв начин да прехвърлят собствената си вина на някой друг. Борисов напълно игнорира конкретните критики за ролята на ГЕРБ в парламента и нуждата от приемането на конкретните закони за отпускането на милиардите от Брюксел.