Анализи

Д-р Галя Кондева: И ваксинирани боледуват от коклюш, пикът ще е в края на май

   
Д-р Галя Кондева: И ваксинирани боледуват от коклюш, пикът ще е в края на май

Около 400 регистрирани случаи на коклюш има у нас, което все още е далеч от пика на заболяването. Очакваме да го достигнем  до края на май, заяви служебният министър на здравеопазването д-р Галя Кондева по БНТ.

По думите й няма нужда да се всява излишна паника и напрежение сред обществото във връзка с разпространението на коклюш. Тя обясни, че заради пандемията от Ковид са настъпили пропуски в имунизацията срещу коклюш. 

От коклюш боледуват и имунизирани, просто го прекарват по-леко, обясни д-р Галя Кондева. Тя заяви, че не се очакват сериозни усложнения при възрастните от заболяването, като цената за ваксините в аптечните мрежи ще бъде 30 лв.

Всички специалисти са на мнение, че новата ваксина създава по-кратък отговор от организма. Но пък при нея има по-малко странични ефекти, каза още Кондева. 

"Най-много заболели има в София. В 11 области все още няма регистрирани случаи и затова не може да се обяви епидемия. Възможно е празниците, които идват, леко да ограничат разпространението в училища и детски градини. В училищата ще се карантинират само класове с болен ученик. 14 дни е карантината", коментира още служебният здравен министър.